3 everzwijnen in Geraardsbergen

everzwijn

SOS Wilde dieren in de weer voor 3 everzwijnen.

Maandagnamiddag kreeg SOS wilde dieren de vraag of we de interventieploeg van politiezone Geraardsbergen-Lierde konden helpen met de drie dwalende everzwijnen te vangen in de Gaverstraat in Geraardsbergen. Het drietal, een zeug met haar big en een beer, doken de laatste weken her en der onverwachts op in tuinen en langs de weg, wat soms leidde tot verkeersonveilige situaties. De drie everzwijnen kregen een persoonlijke escorte van de lokale politie Geraardsbergen die hen nauwlettend in het oog hield en ze in alle veiligheid, ver van de weg, gevangen hield.

Groot was onze verbazing bij aankomst dat deze drie nauwelijks bang waren van mensen.. Straffer nog, op amper tien meter afstand gingen ze liggen van ons. Abnormaal gedrag voor wilde varkens .die toch schuw en nachtactief zijn, als je hen soortgenoten al ontmoet hebt in de Waalse Ardennen. We hebben heel wat open vragen. Zijn deze ontsnapt ? Zijn deze moedwillige uitgezet ? Vele vragen waar we geen antwoord op weten; Wat we wel weten is dat deze dieren hier in onze streek geen mooie toekomst tegemoet gaan. Er is ook geen plaats meer in onze versnipperde en geslonken natuur voor deze grote wilde dieren!

Uiteindelijk werd een heel plan opgesteld hoe we deze dieren konden helpen. Een hele uitdaging om dit te organiseren. Dierenarts moest paraat zijn om hen te verdoven. Gelukkig konden we beroep doen op Jan Meirsschaut van dierenartspraktijk Aan de Ossenberg. Opvang moest voorzien worden. Wijzelf konden de dieren tijdelijke opvangen – dus moest er nog een permanent onderkomen worden gezocht. Vervoer van en naar de opvang moest geregeld worden. Hier ook weer hielp garage Antoine met een paardenvrachtwagen ons uit de nood. Alles was geregeld en het vangen kon beginnen.
De dieren werden omsingeld door politie, omstanders en onze vrijwilligers Het verdoven kon beginnen.

Gemakkelijker dan verwacht werden ze één voor één verdoofd met een verdovingspijltje en werden de dieren vervoerd naar hun tijdelijke verblijfplaats bij SOS wilde dieren. Het was heel spannend. . Het risico bestond dat we ze niet alle drie tegelijk konden vangen. Ook onvoorspelbaar was hoe ze gaan reageren op het verdovingsproduct en hun gevangenschap. Met succes werd konden we de interventie rond 17 uur afronden.

De voorbije nacht werden de dieren overgebracht naar het Vogel en zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder daar hebben ze een speciale kooi voor varkens. Weeral moest het drietal verdoofd en geblindeerd worden. Een hele equipe van SOS wilde dieren stond klaar om de dieren te verdoven, te verplaatsen en te blinderen. Met succes arriveerde het drietal halfslapend . Daar begeleiden we hen in hun nieuwe verblijfplaats na een meer dan uur en half autorit. Missie geslaagd! Wil je meer weten over de werking van SOS Wilde Dieren dan kan je op zondag 2 oktober vanaf 10 uur een bezoekje brengen tijdens de jaarlijkse opendeurdag. Toegang is gratis.

everzijnen