...

Dilbeek bindt strijd aan tegen hondenpoep

image00004

Dilbeek bindt de strijd aan tegen hondenpoep en dit al van voor de vakantie. Niets is zo hinderlijk als in een hondendrol te trappen of er met de fiets doorheen te rijden. Iedereen heeft het al meegemaakt, hondenpoep stinkt verschrikkelijk en is daarbij nog moeilijk te verwijderen. Hoog tijd zo blijkt want menig Dilbekenaar begint er zich meer en meer aan te storen. In een eerste faze werden den hondenliefhebbers vriendelijk aangesproken op hun gedrag en als teken van goodwill overhandigde de wijkagenten een kokertje met hondenpoepzakjes.

image00001

Nu gaat het verder met faze twee, uiteraard worden nog steeds mensen aangesproken en gewezen op hun ongepast gedrag. 30 hotspots (plaatsen waar veel hondenpoep voorkomt) worden in het leven geroepen. Dit zijn plaatjes waarop duidelijk aangegeven staat dat je de hond zijn kakje moet opruimen in het daartoe voorzien zakje en deponeren in een afvalbak. zelfs een anderstalige die de taal niet machtig is wordt aan de hand van een pictogram duidelijk gemaakt wat de bedoeling is.

image00002

Ook gaan agenten en vrijwilligers bij de achtergelaten hondenpoep vlagjes achterlaten waar dezelfde boodschap nog eens duidelijk aangegeven staat. deze faze loopt nog tot het einde van het jaar. er wordt (nog) niet verbaliserend opgetreden, maar de mensen die aangesproken worden op hun gedrag zullen duidelijk weten dat dit niet kan!

image00003

Vanaf 1 januari 2017 wordt het dan echt menens! De hondeneigenaars die dan nog van slechte wil zijn zullen er niet meer vanaf komen met een wijzend vingertje maar zal er effectief proces-verbaal opgemaakt worden. een boete zal dan volgen en deze kan oplopen tot 350€. Maar bevoegd shepen Karel De Ridder hoopt dat het zover niet zal komen

Om deze actie tot een succes te maken zoekt de gemeente Dilbeek nog een aantal hondenambassadeurs. Dat zijn vrijwilligers die de hondenbaasjes mee helpen sensibiliseren en er hen op wijzen om hondenpoep op te kuisen. Ingrid Depretz die in de Kleinekapellaan vlak bij Regina Caeli woont is één van hen. Zij zegt trouwens dat het niet makkelijk valt buren en vrienden daarop aan te spreken maar toch doet ze het om Dilbeek te verlossen van de hondenpoep.

Laten we tenslotte nog eindigen met een positieve noot. Sinds de eerste actie startte de soft preventieve zoals Karel ze noemde is er wel al resultaat geboekt en is de hondenpoep op sommige plaatsen al fel verminderd. Wil jij ook hondenambassadeur worden. De gemeente kan je steunen met info, tips & tricks. Neem contact op met de dienst welzijn en preventie via welzijnenpreventie@dilbeek.be of 02 568 00 40.

image00005