...

Stop proeven op honden en katten

Stop proeven op honden en kattenStop proeven op honden en katten – IPSOS-ENQUÊTE: BIJNA 80% OOST-VLAMINGEN PRO VERBOD OP PROEVEN OP HONDEN EN KATTEN

Herman Brusselmans en Eddie ambassadeurs van GAIA’s Pootitie-zomertourneecampagne tegen proeven op honden en katten

Gent, 2 augustus 2016 – Herman Brusselmans en zijn viervoeter Eddie waren vandaag op de Gentse Korenmarkt de ambassadeurs voor GAIA’s jaarlijkse zomertournee die dit jaar in het teken staat van proeven op honden en katten. Tot en met 11 augustus toert de dierenrechtenorganisatie langs verschillende Belgische steden om het grote publiek te informeren over de vaak pijnlijke en traumatische experimenten waaraan honden en katten onderworpen worden in Belgische laboratoria. Met een pootitie verzamelt GAIA hand- en poottekeningen voor een verbod op proeven op honden en katten.

Uit een heel recente IPSOS-enquête in opdracht van GAIA blijkt dat bijna 8 op 10 Oost-Vlamingen achter die doelstelling staan evenals 80% van de Vlamingen. “GAIA vraagt dan ook de Vlaamse minister van Dierenwelzijn proeven op honden en katten zo niet te verbieden, dan toch op zijn minst werk te maken van een doeltreffende strategie om het aantal proefhonden en –katten in Vlaanderen tot nul te doen herleiden,” aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Want honden en katten zijn kwetsbare wezens, die net als kleine kinderen en wilsonbekwame volwassen mensen niet in staat zijn om hun geïnformeerde toestemming te geven. Bovendien nemen ze een bijzondere plaats in in het leven van vele Vlamingen.”

Belangrijkste resultaten van de IPSOS-enquête (zie bijlage) in de provincie Oost-Vlaanderen:

Bijna 80% van de Oost-Vlamingen wil een verbod op proeven op honden en katten.
57% van de Oost-Vlamingen weet dat er in Vlaanderen proeven op honden gebeuren, 49% denkt dat ook katten voor proeven gebruikt worden.
81% van de Oost-Vlamingen vindt dat voor proeven gebruikte honden en katten geadopteerd moeten kunnen worden.
Bijna 40% van de Oost-Vlamingen is bereid om een labohond of –kat te adopteren, goed wetende dat deze dieren speciale zorgen nodig hebben.
62% van de Oost-Vlamingen is bereid om hun ongeneeslijk zieke kat (vb. kattenaids) of hond te laten deelnemen aan een onderzoeksproject in de hoop dat dit leidt tot de genezing van hun eigen en andere dieren.
1578 honden en 120 katten gebruikt voor proeven

Volgens de officiële statistieken werden er in België in 2014 in totaal 1578 honden en 120 katten gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. Per regio zijn dat 1539 honden en 90 katten voor Vlaanderen, 8 honden voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 31 honden en 30 katten voor Wallonië.

Herman Brusselmans: “Eddie en ik zijn dieren.”

Medewerkers en vrijwilligers van GAIA nodigden voorbijgangers én hun viervoetige vrienden uit om hun hand- of poottekening te zetten onder de Pootitie, de allereerste petitie in zijn soort, die niet alleen door de ‘baasjes’, maar ook door hun viervoetige levensgezellen kan getekend worden. Honden waren dan ook van harte welkom aan de GAIA-stand op de Gentse Korenmarkt, waar ze getrakteerd werden op een kleine versnapering.

Herman Brusselmans en zijn hond Eddie, ambassadeurs van de Pootitie-campagne, zetten respectievelijk hun beste beentje en pootje voor: “Eddie en ik zijn dieren. En we hebben respect voor andere dieren. Het mogen ook mensen zijn.” aldus Herman Brusselmans.

Loes Van den Heuvel en Lila tekenen present op 9 augustus in Leuven.

Onvoldoende transparant en onbetrouwbaar

Ann De Greef klaagt het gebrek aan transparantie en de betrouwbaarheid van de gegevens aan die door de onderzoekers publiek gemaakt worden.: “Een studie die UGent-onderzoekster Elif Stepman op onze vraag eerder dit jaar uitvoerde, komt tot de vaststelling dat onderzoekers uitermate terughoudend zijn om precieze informatie te geven over de aard van de experimenten op honden en katten en het lijden dat de dieren ondergaan. Sommige onderzoekers zijn geneigd het proefdierenleed te onderschatten en blijven behoorlijk vaag over de herkomst van de dieren en het uiteindelijke doel van de experimenten. Ze klagen steen en been over de beperkingen die hen door de huidige regelgeving worden opgelegd. Nochtans is de huidige wetgeving ter bescherming van proefdieren in grote mate geschreven op maat van diegenen die de experimenten uitvoeren,” aldus Ann De Greef (zie ook in bijlage: Het gebruik van honden en katten voor proeven in België).

Wat een labohond of labokat lijden kan

Honden en katten worden voor proeven ook in België onderworpen aan verschillende ingrepen: injecties, puncties, het inbrengen van katheters, elektrische schokken, het toedienen van medicijnen, operaties, verwondingen en andere interventies die verre van onschadelijk zijn. “Omwille van het gebrek aan transparantie, betrouwbare onderzoeksinformatie, en het leed dat de dieren onder dwang ondergaan, is GAIA van oordeel dat proeven op honden en katten niet door de beugel kunnen”, benadrukt Ann De Greef.

GAIA kant zich tegen experimenten op gezonde honden en katten, die speciaal voor het doel van het experiment (b.v. toxiciteitsonderzoek) ziek gemaakt, verminkt of vergiftigd worden. GAIA heeft echter – weliswaar onder strikte voorwaarden – geen bezwaren tegen onderzoek naar een behandeling van ziek geworden en (tot nader order) ongeneeslijke dieren.