Turkse haatacties in Limburg

nvaTurkse haatacties in Limburg: waar blijft de reactie van Unia zegt Werner Janssens

“België is Turkije niet”, zegt N-VA-Kamerlid Werner Janssen. In zijn thuisstad Beringen vonden de voorbije dagen straatprotesten van Erdogan-aanhangers plaats. Volgens de Turkse president zou de Gülen-beweging achter de poging tot staatsgreep zitten.

Door de gebeurtenissen voelde ook een aantal Turkse Belgen zich geroepen te gaan betogen. Ze viseerden daarbij op totaal irrationele wijze de Belgische Gülen-aanhangers, die door Erdogan blijkbaar vogelvrij zijn verklaard.

Zo verschijnen er berichten in de media dat Erdogan-adepten de Belgische Turken oproepen niet langer in de winkels van Gülen-aanhangers te kopen, “tot ze financieel kapot zijn”.

“Mensen worden uitgescholden voor landverraders”, zegt Werner Janssen. “Vrouwen van de Gülen-beweging zouden niet langer ‘halal’ zijn – en dus verkracht mogen worden. Op Facebook circuleert een zwarte lijst van Gülen-aanhangers, die trouwens niet correct blijkt te zijn. In Nederland heeft de Turkse regering nu ook blijkbaar kliklijnen geopend. Erdogan gebruikt de couppoging nu ook om de doodstraf opnieuw in te voeren. Dat zijn zeer griezelige ontwikkelingen.”

“Het is ongehoord dat men het interne Turkse conflict, waarvan niet eens alle details bekend zijn, naar België exporteert. Op gezag van Erdogan neemt men voetstoots aan dat de Gülen-beweging achter de couppoging zit, terwijl het eerste harde bewijs nog moet worden geleverd. De haatreacties van de Erdogan-aanhang zijn zeer verontrustend.”

“Vraag is waar de reactie blijft van Unia, het interfederaal Gelijkekansencentrum”, zegt Janssen. “Het betreft hier een binnenlands probleem, een haatmisdrijf tegen politiek andersdenkenden. Dat is de corebusiness van Unia. Els Keytsman heeft op de radio al gereageerd op wat er in Turkije gebeurd is. Waarom reageert ze dan niet op de gebeurtenissen in Beringen. Ligt Ankara ons misschien nader aan het hart dan Beringen?”