Begraaf Turks EU-perspectief nu

turkijeBegraaf Turks EU-perspectief

De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement kwam vandaag in een spoedzitting bijeen om de situatie in Turkije te bespreken. Mark Demesmaeker (N-VA) hield bij Europees Commissaris Johannes Hahn, bevoegd voor uitbreiding, een stevig pleidooi om het Turks perspectief op EU-toetreding definitief te begraven.

Hahn zei dat de Commissie de toetredingsonderhandelingen met Turkije onmiddellijk stopzet als het de doodstraf opnieuw invoert. Maar voor Demesmaeker ging het regime van Erdogan al méérdere keren een brug te ver: “De repressie tegen de Koerden is niet minder barbaars dan de doodstraf. Een land dat de rechtsstaat ondermijnt, mensenrechten op grote schaal schendt, journalisten gevangen zet, kritische media en politieke oppositie de mond snoert, verdient geen plaats in de Europese Unie.”

Demesmaeker vindt dat het hoog tijd is dat de Commissie de realiteit onder ogen ziet. “Ik heb het al zo vaak gezegd: de EU maakt een denkfout, de soft power die de EU denkt te kunnen gebruiken in toetredingsonderhandelingen, werkt niet bij Erdogan. Hij voert zijn eigen agenda uit en kijkt niet om naar de EU op zijn weg naar de absolute macht. Ik waarschuw al zo lang voor zijn autoritaire trekken en klaag de houding van de EU-elite aan die altijd warm en koud heeft geblazen over Turkije. De goed voorbereide en massale repressie en zuiveringen die nu aan de gang zijn, bevestigen alleen maar dat Turkije niet thuishoort in de EU.”