Iedereen verdient vakantie in Gent

vakantieIedereen verdient vakantie in Gent

De Stad Gent en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar om mensen met een laag inkomen toch te laten genieten van het toeristisch aanbod in Gent. De Stad schafte begin 2016 al de verblijfstaks af voor alle boekingen via Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Maar de ambitie van het stadsbestuur reikt nog veel verder: het wil alle toeristische troeven van Gent voor iedereen toegankelijk maken. Toerisme Vlaanderen is heel blij met deze initiatieven en hoopt dat ook andere steden het voorbeeld van Gent zullen volgen.

Om ook mensen in armoede een betaalbare uitstap in Gent aan te bieden, stak de Stad Gent een tandje bij en overtuigde de toeristische aanbieders in de stad om een sociaal tarief toe te passen voor het netwerk Vakantieparticipatie. Heel wat hotels, jeugdherbergen en attracties doen mee, net als een aantal B&B’s.

‘Gent is een levendige, warme en kindvriendelijke stad en daarom een ideale bestemming voor mensen die via het Steunpunt Vakantieparticipatie een uitstap plannen. We hebben niet alleen een verantwoordelijke voor vakantieparticipatie aangesteld bij de Dienst Toerisme om sensibiliserend te werken ten aanzien van logies en attracties. Ook in ons eigen stedelijk aanbod willen we actief ons steentje bijdragen zodat mensen met een beperkt budget zich hier meer dan welkom voelen. Daarom passen wij in alle stedelijke musea hetzelfde tarief toe voor het Steunpunt Vakantieparticipatie als voor het kansentarief voor Gentenaars via de UiTPAS.’, zegt schepen Annelies Storms. ‘Daar bovenop hebben we ervoor gezorgd dat mensen die een verblijf boeken via Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen hier geen verblijfstaks meer betalen. Want iedereen verdient vakantie.’

Toerisme Vlaanderen juicht het initiatief van de Stad Gent toe. ‘Eén van onze basisopdrachten is vakantie mogelijk maken voor iedereen, ongeacht financiële of andere drempels,’ zegt administrateur-generaal Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. ‘Ik wil Gent feliciteren met deze primeur en ik hoop dat het Gentse voorbeeld andere steden in Vlaanderen zal inspireren. Op deze manier maken we van Vlaanderen een warme en gastvrije toeristische bestemming voor iedereen, ongeacht rang of stand.’

Toerisme Vlaanderen gaat het initiatief van de Stad Gent uitgebreid promoten bij de doelgroep van vakantiegangers met een beperkt budget. Want een korting geven alleen, volstaat vaak niet om mensen ook effectief te laten participeren. Daarom organiseert het Steunpunt Vakantieparticipatie samen met de Stad Gent ontdekkingsdagen en infosessies voor begeleiders van sociale organisaties. Er komt ook een magazine over het kortingsaanbod in Gent. Het Steunpunt Vakantieparticipatie wil op die manier zoveel mogelijk mensen in armoede de troeven van Gent helpen ontdekken.

Het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen bestaat sinds 2001. In 15 jaar tijd is het uitgegroeid tot een krachtig netwerk met 1.600 sociale organisaties en meer dan 600 toeristische aanbieders die een korting van 30 procent of meer geven aan mensen in armoede. In 2015 konden meer dan 148.000 vakantiegangers met een beperkt budget genieten van een deugddoende daguitstap of langer verblijf.