Wedstrijden om sites van de overheid te hacken

 

computerJong VLD wil dat ethisch hacken niet langer strafbaar is – Jong VLD: Organiseer wedstrijden om sites van de overheid te hacken

Jong VLD pleit ervoor om het juridisch kader rond het kraken van elektronische gegevens aan te passen, zodat ethische hacking niet langer strafbaar is. Ethische hackers sporen beveiligingslekken op en melden dit aan organisaties, zonder daar misbruik van te maken. Deze vorm van hacking wordt steeds belangrijker om de beveiliging van persoonsgegevens te garanderen. De overheid moet er dan ook gebruik van maken.

Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde: “Ethische hacking speelt een cruciale rol in de strijd tegen elektronische criminaliteit. Bedrijven als Facebook en Google omarmen het al langer, door bijvoorbeeld beloningen uit te keren voor elk gevonden lek. Probleem is dat goedmenende hackers in een juridisch vacüum opereren. Er moeten, naar Nederlands voorbeeld, richtlijnen komen zodat hackers en bedrijven weten waar ze aan toe zijn.”

Gevoelige toepassingen van de overheid, zoals bvb. als Tax-on-web, kunnen er alleen maar veiliger door worden: “De overheid kan grote uitdagingen onder ethische hackers organiseren, zoals een beloning voor wie lekken op Tax-on-web vindt of de website belgium.be offline kan halen.” aldus Vande Reyde.