Odisee-studenten nemen drie ziekenhuisafdelingen over

Odisee-studenten

Odisee-studenten nemen drie ziekenhuisafdelingen over

De derdejaarsstudenten Verpleegkunde van de hogeschool Odisee nemen drie afdelingen over van het OLV-ziekenhuis Aalst, het AZ Sint-Blasius Dendermonde en het Sint-Maria ziekenhuis in Halle. De studenten zullen 24 uur op 24, 7 dagen per week een deel van de werking van de afdelingen overnemen.

Leerwerkplaats
“Bij een leerwerkplaats gaan we gedurende vier weken een deel van een dienst in een ziekenhuis overnemen waarbij we als studenten de volledige zorg van de patiënten overnemen. Dit houdt in dat we instaan voor de voeding, de zorg, de medicatie, de onderzoeken, het toeren met de arts, … . Het gaat om het totaalbeeld. Dus ook alle administratie is voor ons, iets wat we tijdens een normale stage niet moeten doen”, zegt Joke, studente Verpleegkunde en hoofdverpleegkundige voor vier weken van de dienst Geriatrie in het OLV-ziekenhuis in Aalst.

Zelf verantwoordelijkheid nemen
“Op stage staan we meer onder begeleiding en gaan de verpleegkundigen ons taken toewijzen. Tijdens de leerwerkplaats wordt het echte werk realiteit en staan we zelfstandig in voor het draaien van de dienst”, zegt Margot, derdejaarsstudente Verpleegkunde. “Wanneer we iets fout doen of beter op een andere manier zouden aanpakken, dan grijpen de verpleegkundigen wel nog in. Er komt ook iedere dag een docent van de opleiding Verpleegkunde langs om ons te begeleiden in deze totaalzorg”, zegt Yente, student Verpleegkunde aan Odisee in Aalst.

Hard werken
De studenten leren er omgaan met de verantwoordelijkheden van hun toekomstige job. “Tijdens de leerwerkplaats krijgen ze intensieve begeleiding van de verpleegkundigen van de ziekenhuizen, specifiek opgeleid tot mentoren van de studenten”, zegt Lieselot Van Droogenbroeck, opleidingshoofd Verpleegkunde Odisee Aalst. “Deze stage bereidt de derdejaarsstudenten voor op wat hen te wachten staat zodra ze in juni afstuderen en aan de slag gaan. Het grote voordeel van deze stageformule is dat de studenten kennis maken met de totale werking van een verpleegkundige dienst.”