...

Afgeladen vol sportpaleis voor Music Show Scotland

Een afgeladen vol sportpaleis voor Music Show Scotland bewijst dat de mensen deze show na de derde editie nog steeds weten te smaken. Het was een heerlijke avond in het Sportpaleis te Antwerpen van deze inmiddels wereldberoemde show. Er was een vol huis met zo’n 7000 toeschouwers die volop van het spektakel genoten. Meer kunnen er echt niet in omwille van het prachtig decor namelijk een trouwe copie van de voorzijde van het Highland Valley Castle
Image00003
Mistflarden hullen het Schotse Highland Valley Castle in een mysterieuze duisternis. De torens en kantelen op de hoge muren van de vesting lichten op wanneer felle bliksemschichten de lucht doorklieven. Het geluid van de donder is oorverdovend. By the center, quick march! klinkt een militair bevel achter de poort, gevolgd door het typische geluid van de Schotse snaredrums. In de verte klinken doedelzakken. Het geluid van de pipes en drums zwelt aan. Steeds harder en harder. Een imposante formatie van meer dan honderd doedelzakspelers en drummers met Schotse kilt, full dress en bontmuts marcheert door de kasteelpoort naar buiten… Music Show Scotland, de grootste indoorpipeshow van de wereld, is begonnen!…
Image00034
Een eerste kippenvelmoment mochten we ondervinden bij het prachtige lied “Amazing Graze” eerst met zangeres en één piper daarna ondersteunt vanop de kantelen van het Highland Valley Castle door alle pipers, een muzikale streling niet alleen voor het oor maar ook voor het oog. Door de presentator van dienst kregen we ook nog af en toe een beetje geschiedenis mee. Zo kwamen we te weten dat dit lied handelt over een kapitein van een slavenboot die in een storm terecht komt en begint te bidden omdat hij zou gespaard blijven van het vergaan van zijn schip. Dat gebeurd ook ook en de kapitein is zo dankbaar dat hij zijn verdere leven volledig in dienst stelt van God. Tot daar de korte inhoud van “Amazing Graze”.
Image00029
Nog kippenvelmomenten beleefden we met ‘Mull Of Kyntire’, Johnny Boy, ‘Highland Cathedral’ en ‘Auld Lang Syne’. Tussendoor waren er ook de welkome afwisselingen met de dansers van Het Schotse Highland Dancing en het Ierse Tapdancing, bekend van o.a. Riverdance. Dansgroepen voeren begeleid door livemuziek traditionele en moderne dansen op en voor het bijzondere decor we waanden ons zo in de Schotse Highlands. Wat ons wel met verstomming sloeg was dat de ganse groep pipers en dansers eigenlijk uit Nederland afkomstig zijn. Maar dat doet zeker niets af aan de professionaliteit van de deelnemers.
Image00028
Als we één puntje van kritiek mogen leveren dan is het wel het steeds heen en weer lopen van de presentator dit ervoeren we (en wij niet alleen) als een storend element. Volgens ons had deze heer beter op één van de torentjes van het kasteel plaats genomen ( maar misschien te veel tocht) en daar met een op hem gerichte spot zijn bijdrage geleverd. Het is maar een tip! Verder een dikke pluim voor alle medewerkers die trouwens allemaal amateurs zijn (hebben nog een beroep naast deze activiteit) maar dat was zeker niet aan de show te merken.
Image00009
Vermelden we tot slot nog dat Music Show Scotland wordt gebracht door meer dan 200 pipers, drummers, danseressen, muzikanten en zangeressen in een imposant kasteeldecor. Het levensgrote Highland Valley Castle is speciaal ontwikkeld voor deze show en is met zijn 70 meter breedte en 12 meter hoogte een unieke setting voor deze fenomenale productie. Er zijn zes vrachtwagens nodig om het kasteel, dat bestaat uit onder meer 6.500 kilo staal en 2.200 kilo hout, en de spectaculaire licht- en geluidsshow te vervoeren. Vijf touringcars brengen de artiesten van stad naar stad, waar zij keer op keer een weergaloze show neerzetten. Wij tellen alvast af naar de vierde editie op 25 November 2017 van de Music Show Scotland in het Sportpaleis te Antwerpen.