...

Buitenspeeldag steeds populairder

BuitenspeeldagBuitenspeeldag steeds populairder

Op woensdagnamiddag 13 april blijft de televisie in vele Vlaamse en Brusselse woonkamers uit, hopen minister Gatz en vier kinderzenders. Die dag vindt immers al voor de negende keer op rij de Buitenspeeldag plaats. Naast Nickelodeon, Ketnet en VTMKZOOM zet dit jaar ook Studio 100 TV zijn schouders onder het evenement. De zenders zetten tussen 13u en 17u hun schermen op zwart, met één doel: kinderen uitnodigen om volop buiten te gaan spelen en sporten. De Buitenspeeldag heeft nog niets aan populariteit ingeboet.

Dit jaar vinden in heel Vlaanderen en Brussel op 382 locaties in 240 gemeenten en steden activiteiten plaats. Opnieuw een recordeditie, want in 2015 ging het nog om 300 locaties in 233 gemeenten. Er is een opmerkelijke stijging van het aantal initiatieven per gemeente of stad. Ook deze keer is er een ruim en divers aanbod van speelstraten over buurtsport op pleintjes tot grote evenementen in het park of speelbos.

Het zijn in de meeste gevallen de lokale besturen die het initiatief nemen. Vaak werken ze samen met lokale jeugd- en sportverenigingen, scholen, buurtcomités… Alle activiteiten zijn gratis, waardoor de Buitenspeeldag toegankelijk is voor alle kinderen en jongeren.

De Buitenspeeldag wil dé feestdag van het buitenspelen zijn en tegelijk kinderen en jongeren stimuleren om ook op andere dagen van het jaar naar buiten te trekken. Het jaarlijkse initiatief zorgt ervoor dat de aandacht voor voldoende buitenspeelmogelijkheden op de (lokale) agenda blijft.

De vier zenders besteedden afgelopen paasvakantie heel wat aandacht aan deze boodschap. Zo gaven bekende schermgezichten wat buitenspeeltips. Ook op de websites konden kinderen leuke spelletjes ontdekken.

Minister Gatz neemt zelf ook deel aan de Buitenspeeldag. Hij ravot woensdagnamiddag vanaf 14 u mee op de Jeugd- en Kinderboerderij Neerhof, Neerhofstraat 2, 1700 Dilbeek (onder voorbehoud van de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement).

De Buitenspeeldag is een initiatief van Nickelodeon, Ketnet, VTMKZOOM, Studio 100 TV, Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB vzw), Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten (VVJ vzw) en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid.