Op twee maand tijd al 19 doden door woningbrand

0
559

brandweerOp twee maand tijd al 19 doden door woningbrand

Afgelopen maandag stierf er in ons land weer iemand bij een woningbrand. Een veertigjarige vrouw stierf bij een brand in een dakappartement. Daarmee staat de teller van dodelijke brandslachtoffers dit jaar al op 19.

Het jaar is nog geen 2 maanden ver of er zijn al 19 dodelijke slachtoffers van brand te betreuren. D.w.z. dat er momenteel om de drie dagen in ons land iemand sterft bij een brand. Als we zo doorgaan zouden er dit jaar 100 mensen sterven. In 2015 kwamen 57 mensen om bij een woningbrand en in 2014 waren dat er 69. België scoort daarin veel slechter dan bvb Nederland. In Nederland schommelt het aantal al jaren rond de 40 slachtoffers per jaar. In vergelijking met hun bevolkingsaantal komen ze dan op 2.3 slachtoffers per miljoen inwoners. Bij ons is dat meer dan 2 keer zoveel.

Tim Renders, coördinator Brandpreventie FOD Binnenlandse Zaken: ‘”Een verklaring voor het plots hoge aantal doden is er niet. Het is en blijft een probleem van te weinig rookmelders. Ze zijn nochtans niet duur en eenvoudig te bevestigen.”

Nochtans hoeft het niet steeds dramatisch af te lopen. Mensen die hun huis uitrusten met voldoende rookmelders hebben 50 tot 100% meer kans om een brand te overleven. Zeker als die ’s nachts uitbreekt. Als we slapen, slaapt onze neus ook en ruiken we niet als er brand uitbreekt, waardoor je de kans niet krijgt om te vluchten. Wie daarboven ook nog eens een vluchtplan heeft, heeft nog meer kans om levend buiten te geraken. Een vluchtplan hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het begint bij goede afspraken: wie de brandweer verwittigt, wie de kinderen neemt en hoe je buitengeraakt.

Wie meer wil weten over rookmelders of het vluchtplan vindt alle informatie op www.speelnietmetvuur.be