Wordt Zeebrugge het nieuwe Calais

zeebrugge11 keer meer asielzoekers in Zeebrugge. Wordt Zeebrugge het nieuwe Calais? De eerste week van februari zijn er meer dan 300 illegalen opgepakt. Dat zijn er 11 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n 100 vluchtelingen zouden intussen al constant in Zeebrugge op straat leven. Tentenkampen zoals in Calais zijn hier verboden, daarom patrouilleert de politie massaal op straat. De weinige toeristen storen zich daar niet aan. Maar hotels voelen wel al de negatieve gevolgen.

“We hebben net twee annulaties gehad. Eén koppel gaf expliciet toe dat het door de problemen in Zeebrugge kwam. Als er niet snel een oplossing komt, heeft dat gevolgen voor het toerisme in Zeebrugge.” – Hoteluitbater Jean-Paul Verhaert.

Volgens de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé kan alleen de blijvende inzet van politiemensen de toestand onder controle houden. Want sommige havenbedrijven dreigen er al mee om Zeebrugge te verlaten.

“Ik hoor dat de terminals de laatste weken honderdduizenden euro’s kosten hebben gemaakt om de haven te beschermen. De vluchtelingen moeten weten dat onze politiemensen er bovenop zitten om een tweede Calais, al was het maar een mini-Calais, te vermijden.” Carl Decaluwé – gouverneur West-Vlaanderen.

Vluchtelingen in Zeebrugge, Telefacts op dinsdag 16.02.2016

calais