...

De 88ste zondagsstoet in Aalst zit erop

De 88ste zondagsstoet in Aalst zit erop - Aalst Carnaval Sfeer 2013 Voil Janetten DSC0980De 88ste zondagsstoet startte om 13 uur en eindigde om 21 uur. Maar liefst 81 officiële groepen liepen mee in de optocht, goed voor meer dan 2500 carnavalisten. Daarnaast waren er nog 205 losse groepen ingeschreven, goed voor zo’n 1.400 carnavalisten. In totaal liepen er dus bijna 4.000 carnavalisten mee in de stoet. De carnavalsgroepen trakteerden de 80.000 toeschouwers op een kleurrijk spektakel. Ook dit jaar waren heel wat nationale politieke kopstukken aanwezig op de eretribune op de Grote Markt zoals Jan Jambon, Bart Tommelein, Alexander en Herman De Croo, Ben Weyts.

Ook het showbizzduo Nicole en Hugo keek vanop de Grote Markt naar de stoet en zag zichzelf als thema de revue passeren. Traditiegetrouw werd de lokale, nationale en internationale actualiteit in de stoet op de korrel genomen. Zoals ieder jaar zorgden de losse carnavalsgroepen voor het nodige peper en zout in de stoet.

De eerste feestnacht is intussen volop ingezet. Rond middernacht nemen ‘pompiers’ hun plek in op de Grote Markt en zorgen voor muziek. Gedurende de drie feestnachten wordt er op toegezien dat constructies groter dan 1,5m x 1,5m x 1m niet op de Grote Markt kunnen. Deze maatregel is er om de veiligheid van de feestende menigte te kunnen garanderen.

Het Vredeplein is opgevat als een tweede volwaardig feestplein. Hier gelden dan ook dezelfde regels als op de Grote Markt. Megakarren worden er geweerd. De ‘pompiers’ van de carnavalsgroepen stellen zich strategisch op om de doorgang van megakarren te belemmeren en het plein te voorzien van uniforme muziek.