...

Nieuwe inspectiecel zwartwerk en mensenhandel in Brussel

Bart TommeleinNieuwe inspectiecel zwartwerk, sociale uitbuiting en mensenhandel in Brussel

Vandaag besliste de regering op voorstel van staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein, om een nieuwe inspectiecel op te richten om zwartwerk, sociale uitbuiting en mensenhandel aan te pakken in de Brusselse kanaalzone. 30 nieuwe inspecteurs gaan zo snel mogelijk aan de slag.

Van bij het begin van deze legislatuur heeft staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein samen met de regering ingezet op de aanpak van sociale dumping. De multidisciplinaire teams van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) haalden vorig jaar met doelgerichte controles 180 miljoen euro op, het hoogste bedrag ooit. Het actieplan sociale dumping, het eerste dossier dat Tommelein naar de ministerraad bracht, werpt zijn vruchten af.

De uitdagingen voor de sociale inspectiediensten zijn groot. In het kader van de verhoogde terrorismedreiging werken de inspecteurs nauw samen met de politie. Ze wisselen informatie uit en gaan samen op pad. Via het meldpunt voor eerlijke concurrentie (www.meldpuntsocialefraude.belgie.be) komen er maandelijks duizend nieuwe meldingen binnen vanop het terrein.

De regering besliste vandaag om 30 sociaal inspecteurs aan te werven voor de SIOD. Een ‘vliegende ploeg’ zal controles doen in Molenbeek, Schaarbeek, Vilvoorde,… en de binnengekomen dossiers snel behandelen. Daarnaast zullen de nieuwe controleurs verschillende projectmatige initiatieven ontwikkelen in de strijd tegen sociale fraude (sociale flitscontroles, statistische analyses, enz.).

Bart Tommelein: ‘De strijd tegen zwartwerk, sociale uitbuiting tot regelrechte mensenhandel is een prioriteit. Fraude trekt fraude aan. Bij het opsporen van zwartwerk en domiciliefraude, botsen de inspecties vaak op andere en nog grotere problemen. We doen zo ook aan maatschappelijke preventie door een duidelijk signaal te geven: iedereen moet de regels respecteren.’