Carnavalsapp voor jongeren

Carnavalsapp voor jongeren: ‘Op gangsken me Zjangsken’

Elk jaar werkt de dienst Samenleving en integrale veiligheid samen met een aantal partners een preventiecampagne uit n.a.v. Carnaval. In de aanloop naar Carnaval 2016 lanceert de stad Aalst een app voor jongeren met een opdrachtenparcours. Uitgangspunt is dat Carnaval vieren moet kunnen, maar dan wel op een veilige, verantwoorde én plezante manier.

Met de preventiecampagne ‘Ne goeien band me Zjangsken’ wil de stad jongeren aanzetten om, net zoals het carnavalsfiguurtje Zjangsken, Carnaval te beleven op een leuke en veilige manier.

Met een flinke dosis gezond verstand omgaan met alcohol is daarbij cruciaal!

De richtlijnen, die trouwens het ganse jaar door gelden, zijn kort samengevat:
– 16 jaar: geen alcohol
– 18 jaar: geen sterke drank
+ 18 jaar: drink met mate

Polsbandje
Bij jongeren van 14 tot 16 jaar zijn polsbandjes zoals op hippe festivals een écht verzamelobject. De vernieuwde carnavalsuitgave is opnieuw ontworpen door Aalsters kunstenaar Gilles Van Schuylenbergh.

Nieuwe app gelanceerd
Nieuw dit jaar is dat jongeren om een polsbandje te verkrijgen, moeten deelnemen aan een opdrachtenparcours dat volledig via een app verloopt. Dit opdrachtenparcours bevat een aantal preventieve boodschappen, over verschillende thema’s zoals de alcoholwetgeving, wildplassen, gehoorschade,…. Bij het bereiken van het eindpunt zullen de deelnemers een polsbandje verkrijgen. Door de app aan het bandje te koppelen wordt de preventieve boodschap waarvoor Zjangsken staat, terug in de verf gezet.

Al 500 leerlingen ingeschreven
De Zjangsken-app wordt gelanceerd op 25 januari 2016. Tijdens de week naar aanloop van carnaval Aalst worden er op 1 en 2 februari 2016 twee actiedagen georganiseerd voor de secundaire scholen in Aalst, meer specifiek naar de tweede graad, hiervoor zijn reeds 500 leerlingen ingeschreven. Er wordt extra begeleiding voorzien door de preventiewerker bij de uitvoering van het opdrachtenparcours.

De resterende bandjes zullen voor het ruimere publiek beschikbaar zijn op de dienst Toerisme vanaf 1 februari 2016.

Meer weten over Zjangsken?
Alle info en nieuwtjes over de campagne vind je op de Facebookpagina van Zjangsken. Je kan uiteraard ook het team Integrale veiligheid contacteren.

Zjangsken