Groene AJOIN 2016 voor Walter Roggeman

0
1392
de groene ajuin

de groene ajuin

Groene AJOIN 2016 voor Walter Roggeman

Op de nieuwjaarsreceptie van Natuurpunt Aalst werd de jaarlijkse prijs uitgereikt voor de meest milieuverdienstelijke Aalstenaar van 2015.

Vorig jaar ging de prijs naar Bart Backaert, hoofd van de groendienst van de stad Aalst.

Dit jaar koos de jury van het afdelingsbestuur voor een “Lifetime achievement award” voor Walter Roggeman die in 2015 ere -voorzitter werd van de Natuurpunt Vlaanderen, na een levenslang engagement als bestuurder en voorzitter van deze natuurvereniging en haar voorgangers (De Wielewaal-Natuurreservaten).

Walter is als geboren Aalstenaar, van kindsbeen af gepassioneerd door de natuur zoals we konden leren uit de ludieke uiteenzetting van zijn boezemvriend Erik De Block (nu voorzitter van Natuurpunt afd. Affligem- Liedekerke);

Zijn jeugdige drang om vlinders te vangen leverde hem al snel de bijnaam “de pemel” op (oilsjters voor vlinder).

Hij werd als bioloog, hoofd van de afdeling ornithologie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij leidde generaties vogelringers op en besteedde zelf vele uren aan veldwerk om vogels te ringen en te bestuderen.

Op een rustige manier weet hij zijn enorme kennis vlot over te dragen aan een breed publiek van gewone natuurliefhebbers tot gespecialiseerde vogelkijkers.

De natuur heeft in Walter steeds een perfecte ambassadeur gevonden die met kordate stem en redelijke argumenten, het debat aangaat voor onze biodiversiteit. Hij heeft zo veel respect verworven en een grote stempel kunnen drukken op het Vlaams natuur- en milieubeleid.

Ondanks zijn grote inzet voor de biodiversiteit in het algemeen en de vogels in het bijzonder op internationaal, Belgisch, Vlaams en provinciaal niveau is Walter ook steeds actief gebleven in Aalst, bijvoorbeeld als voorzitter van de milieuraad en als actief lid van de commissie ruimtelijk ordening.

De lokale Natuurpunt afdeling kon steeds op zijn gewaardeerde adviezen en suggesties rekenen en hopelijk zal hij ons nog vele jaren blijven inspireren zegt Rik De Baere, voorzitter Natuurpunt Aalst