...

Première 21 Secolo door theater Tartaar in Ternat

Image00005
Gisterenavond ging 21 Secolo door theater Tartaar in première in het cultureel centrum De Ploter te Ternat. Tartaar is een kunstenwerkplek waar kunstenaars met- en zonder verstandelijke beperking samenwerken aan kwalitatieve artistieke projecten.
Samen gaan ze op zoek naar antwoorden op maatschappelijke thema’s.

De ontwikkeling en permanente vorming van kunstenaars bij Tartaar is een traject op maat van de individuele kunstenaar.
Het doordacht spreiden en het samenwerken met partners uit de regio draagt bij tot een meer inclusieve samenleving. Sinds 2013 wordt Tartaar structureel gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap en krijgt de steun van Zonnelied Vzw, CC De Ploter, en projectmatig van Bronks en De school van Gaasbeek.

21 Secolo (21e eeuw) speelt zich af in de wereld van vandaag en over “anders” zijn. Regisseur Nele Vereecken schreef dit stuk in 2015 speciaal voor Tartaar. Zelf zegt ze daarover: “De voorstelling gaat over deze eeuw en de hardheid waar we soms met elkaar omgaan”. Elke toeschouwer kan zijn eigen interpretatie aan het stuk geven maar in essentie gaat het er over dat we allemaal gelijk zijn! eerst wilde ze vertrekken vanuit het verhaal van “Alice in Wonderland”. Maar toen barstte de vluchtelingen crisis rond in Europa en wilde ik daarrond iets doen gaat Nele verder.

Snel bleek dat de acteurs daar zeer weinig over wisten en werd aan de hand van het krantje “Wablieft” waarin met eenvoudige bewoordingen de actualiteit wordt uitgelegd, de acteurs duidelijk gemaakt wat deze vluchtelingen crisis betekent. Ook gingen ze met een aantal van hen naar het Maximiliaanpark in Brussel om zich beter in hun rol te kunnen inleven.

Het werd een beeldende voorstelling vertrekkend vanuit improvisatie en met weinig tekst, dat konden we gisteren zelf vaststellen. Dit doet echter niets af aan de acteursprestaties van de spelers. Er staat een toffe, gemotiveerde bende op het podium waar het plezier van acteren afstraalt. zij worden in het stuk begeleid door Jovial Mbenga een acteur van Congolese afkomst en Berlinde Deman die tijdens de voorstelling op Tuba speelt. En dat ze gewaardeerd worden voor hun prestaties bewees de staande ovatie na afloop. Om het stuk zelf te omschrijven grijpen we naar het foldertje van Tartaar zelf waar het stuk beschreven wordt.

We zijn weg! Wij zijn hevig en hebben er zin in. Wij zijn moe maar bijeen. Waarom gebeurt er niets, joelen we met zijn allen, terwijl we uit ons vel springen? Tegen de wind mee, tussen de regels door. Niet zagen over vroeger. We vallen in slaap van die geschiedenis. Versleten verhalen, herhalingen. We kennen het al van buiten. En het is ooit wel anders geweest, dat hebben we gelezen in die boeken van vroeger. De tijd van Columbus bijvoorbeeld. Om maar iets te zeggen. Ze dachten toen nog dat de wereld een plat bord was. Maar ze deden het wel. Naar de andere kant varen. Ze zijn er niet afgevallen. Misschien is de verkeerde kant wel de juiste richting! We vallen in een put en vinden onze eigen wereld terug uit. Amen. Samen. Dat is niet kort door de bocht.
Image00009
Voor mensen die eens theater op een andere manier willen beleven geven we de raad om als theater Tartaar in de buurt speelt zeker eens te gaan kijken. Let wel op je leunt niet achterover in je stoel om eens lekker te genieten van een billenkletser of zo, zeer zeker niet! Je wordt wel meegesleurd in een rollercoaster van plezier, genot, inprovisatie, blijheid en emoties en wees gerust er mag ook gelachen worden. Ik zou iedereen aanraden om te gaan kijken, Je komt zeker en vast goed gezind terug naar buiten!
Image00003

INFO:
Regie van Nele Vereecken
Spel: Anneleen De Backer, Bart Geeroms, Davinia Vlaminck, Hilde Vandamme, Hilde Van Hoefs, Marcella Dossche, Rita Gillijns, Veerle Berckmans, Katy Verspecht, Nicole Bourguilloen, Wido Platteau, Jovial Mbenga
Tuba: Berlinde Deman
Scenografie: Steven Brys
Techniek: Marlies Jaques
Acteurscoach : Lotte Spittaels
Assistentie: Axel Vermeire
Foto: Basiel De Brock
Met dank aan Heidi Erhart, Michiel Soete, Heidi Vander Meulen, De Pianofabriek, GC De Kriekelaar en Het Bos
en de steun van De Vlaamse Gemeenschap, Zonnelied vzw

De voorstelling speelt na de première 2 keer tvv Vluchtelingenwerk Vlaanderen 14/01 GC De Kriekelaar (Schaarbeek) 02 245 75 22
21/01 Het Bos (Antwerpen) 03 238 23 32
en kan daarna geboekt worden voor het seizoen 2016-2017.

http://www.theatertartaar.be/