Invloed terreurdreiging op vakantiebestemmingen van 2016

0
3064

vakantieDIT WORDEN DE VAKANTIEBESTEMMINGEN VAN 2016

Oorlog, vluchtelingencrisis, politieke instabiliteit en natuurrampen hebben een grotere invloed op het reisgedrag dan terreurdreiging of het imago van een bestemming. Op het Vakantiesalon Vlaanderen dat op 21 januari in Antwerpen opent, wordt duidelijk welke bestemmingen aan populariteit winnen of verliezen.

Volgens een studie van de World Travel & Tourism Council is de impact van de terreuraanslagen op het toerisme in New York en Madrid beperkt gebleven. Een paar maanden na de feiten waren de bezoekerscijfers weer op het niveau van voor de aanslagen. Bij natuurrampen duurt het ongeveer twee jaar vooraleer het toerisme opnieuw aanzwengelt. Dat New York en Madrid zich vlug herpakt hebben, heeft met het positieve imago van die steden te maken. Reizigers laten zich niet ontmoedigen door terreurdreiging. Ook Parijs zal een populaire bestemming blijven.

Dichtbijvakanties

Naast klassiekers als een weekendje Ardennen, Parijs of Londen is het opvallend hoe populair vakanties in Nederland geworden zijn. Het positieve imago, de veelzijdigheid en de kwaliteit van het aanbod zorgen voor steeds meer Belgen die alle uithoeken van Nederland willen ontdekken. Nederland en de Waalse provincies zijn met zeer grote stands aanwezig op het Antwerpse Vakantiesalon en beklemtonen de vele fietsmogelijkheden. Ook het aantal Duitse exposanten is merkelijk toegenomen.

Europa

De lage brandstofprijzen zijn goed voor wie met de auto op reis gaat. Vliegtuigreizen blijven om dezelfde reden goedkoop. Daarenboven zorgt de grote capaciteit op sommige vluchtroutes voor nog lagere prijzen.

Frankrijk blijft de belangrijkste bestemming voor Belgen, maar de grootste groei vind je in de traditionele vakantielanden aan de Middellandse Zee. Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Cyprus stevenen ook in 2016 op een recordaantal bezoekers af. Het verlies van toeristen uit Rusland in die landen wordt goedgemaakt door nog meer reizigers uit West- en Noord-Europa. De Europese Middellandse Zeebestemmingen genieten het vertrouwen van de vakantiegangers. Ook de Noord-Europese landen trekken door hun positief imago steeds meer bezoekers aan.

Een tip voor 2016 is een vakantie in Europa’s zonnigste bestemming: Cyprus kijkt na de financiële crisis weer optimistisch naar de toekomst. De kans is zelfs reëel dat in de nabije toekomst de Griekse en de Turkse gemeenschap van het eiland beslissen om weer samen het land te besturen. Hopelijk is 2016 het laatste jaar dat een Europees land nog verdeeld wordt door een muur. Informeer je op de stand van de Cypriotische Dienst voor Toerisme. (Hal 4/4310)

Verre reizen

Door de koers van de Amerikaanse dollar is een vakantie in de Verenigde Staten er niet goedkoper op geworden, maar dat wordt goedgemaakt door de voordelige vliegtarieven. De Verenigde Staten blijven de populairste vakantiebestemming aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. New York wordt zelfs als citytrip populair.

Door het einde van het isolement van Cuba en de verbeterde relaties met de VS dreigt het Caribisch land een deel van zijn authenticiteit te verliezen. Wie het Cuba van Fidel Castro nog wil beleven, moet nu gaan. Een originele tip is de individuele fietsreis die op het Antwerpse Vakantiesalon aangeboden wordt door reisorganisator Fly and Bike. Joker maakt het je iets makkelijker en stelt fly & drive-formules of groepsreizen voor.

Brazilië organiseert de Olympische Spelen en zal dit jaar veel aandacht krijgen. In Zuid-Amerika is Colombia echter de bestemming die in volle ontwikkeling is. Tot een paar jaar geleden was het niet aanbevolen om naar dat land te reizen. Dankzij een goed economisch klimaat en een aanpak van het veiligheidsprobleem is Colombia nu een van de veiligste landen van het continent. De stad Medellín is een voorbeeld geworden van hedendaagse stadsrenovatie. Dwaal door de smalle straatjes van Cartagena, degusteer heerlijke koffie en kom tot rust op de zalige stranden van Barranquilla. South America Planet is een van de reisorganisaties die Colombia aanbieden. (Hal 4/4813)

Na de ebola-epidemie komt het toerisme in West-Afrika langzaam weer op gang. Noord-, Centraal- en Oost-Afrika leiden momenteel onder politieke instabiliteit. In zuidelijk Afrika is het veiliger om op vakantie te gaan. Zuid-Afrika is al lang een toeristische topper, maar buurlanden Namibië en Botswana zijn niet alleen veilig maar ook meer dan het ontdekken waard vanwege de uitzonderlijke fauna en flora. Verschillende reisorganisaties bieden reizen naar deze landen aan. Tijdens het Antwerpse Vakantiesalon moet je beslist naar de presentaties over deze landen. In hal 4 vind je verschillende touroperators met programma’s naar Namibië, Botswana of Zuid-Afrika.

In Zuidoost-Azië bieden Laos, Cambodja en Vietnam een combinatie van veilig avontuur, authenticiteit en een waaier van mogelijkheden. Door het democratiseringsproces in Myanmar mag ook dat land op een groeiende belangstelling rekenen. Het toerisme is hier nog in een prille fase. Een heel andere ervaring is Japan, dat sinds kort weer dagelijks met Brussel verbonden is door een rechtstreekse vlucht. In hal 4 van het Vakantiesalon Vlaanderen vind je heel wat touroperators met reizen naar Aziatische bestemmingen.

Het Vakantiesalon Vlaanderen vindt van 21 tot 25 januari plaats in de hallen van Antwerp Expo in Antwerpen. In de workshopruimte vinden alle dagen van het salon gratis landenpresentaties en workshops plaats. Meer informatie op www.vakantiesalon-vlaanderen.com