Docufilm met onuitgegeven getuigenissen over tweede wereldoorlog

tweede wereldoorlogDocufilm met onuitgegeven getuigenissen over de tweede wereldoorlog. Hij wordt zondag vertoond op Télé Bruxelles.

« Claire, Paul, Jean » 8ste en 9de film van de collectie « The Gaps of Memory »

In de 8ste en 9de docufilm van de reeks « The Gaps of Memory» ontmoet Patricia Niedzwiecki, de niet-gewapende verzetsstrijdsters Claire Cousseran. Claire is de oudste zus van – verzetsstrijder van het eerste uur – Paul.

Het eerste deel van de documentaire gaat over zijn leven, en over de rol van de familie en kennissen tijdens de tweede wereldoorlog in de Puy-de-Dôme en in Zuid-Frankrijk.

Meteen na de militaire nederlaag van mei 1940, gaan Claire, Paul Cousseran en de rest van de familie en omgeving spontaan in het verzet. Zij bouwen een inlichtingennetwerk uit. “Les Couss” zoals ze genoemd werden, werkten héél snel, en, zonder het te weten bleken ze deel uit te maken van de Britse Intelligence Service. Ze ontpopten zich tot klassieke spionnen met het gevaarlijke leven dat daarbij hoort.

Voor de film dompelde Claire zich in de geschiedenis van haar familie vanaf het jaar 1910, dus ook over wat ze meemaakten tijdens de eerste wereldoorlog. Alles speelt zich af in regio tussen de Auvergne en de Midi.

Helder van geest en op assertieve toon vertelt ze de levensloop van de hele familie en in het bijzonder van haar vader en van haar broer Paul.

Paul belandde in 1942 in het Duitse concentratiekamp van Neuengamme. In het tweede deel van de documentaire verdiepen we ons in het zware leven in dit nazi concentratiekamp.

70 jaar later, herbeleven we de indrukken van de familie tegenover hun heldhaftige gedrag. Hun getuigenissen dienen ons bijna als levenslessen.

Claire Cousseran, nu 97 jaar, levert ons een verhaal van hoop dat zo noodzakelijk is in deze woelige tijden, waarbij we de plicht hebben om te kiezen en we vrij zijn om te beslissen om van in het begin in het verzet te treden.

Te zien op TéléBruxelles zondag 27 december vanaf 18u.

Foto: www.reisplanner.eu