Ternat dopt mee

0
1225

Image00004
Ternat dopt mee! is een actie die reeds voor een tweede keer plaats heeft gevonden in het kader van de warmste week van Studio Brussel. Daar kunnen meer dan 1000 goede doelen gesponsord worden door middel van verschillende acties. In Ternat gaat men voor het verzamelen van plastiek dopjes die je op talrijke verpakkingen vindt, en niet alleen als afsluitdop van frisdranken.
Image00011
Voor het tweede jaar op rij zetten Ann Asselman,Freddy De Brakeleer, Germain en tal van andere vrijwilligers (elk op zijn eigen manier) zich in ten voordele van de B.C.G (Belgisch Centrum voor Blindeneleiden Honden). Want zij krijgen van een firma die de plastiek dopjes recycleert een bedrag van 0,30 eurocent per ingeleverde kg. Als je weet dat 1kg ongeveer 400 dopjes bevat dan kan je je wel voorstellen dat het hier gaat om miljoenen dopjes die ingezameld worden. De taak van Ann is niet eenvoudig (konden we zelf vaststellen) zij zorgt ervoor dat iedere vrijwilliger zijn plaatsje aan de tafel krijgt en legt ook uit wat er van hen verwacht wordt. Freddy zorgt voor de logistiek, een beetje duivel doet al, zoals met de clark rijden en de opleggers vullen.
Image00012
Waarom moeten die dopjes eigenlijk gesorteerd worden? Heel eenvoudig omdat sommige mensen al eens hun rommel tussen de dopjes durven te deponeren en je kan het zo gek niet bedenken of de vrijwillige sorteerders hebben het al gevonden. Niettegenstaande het enkel gaat over plastiek dopjes worden er toch nog afgedankte batterijen in gevonden, wijn kurken tot zelfs gebruikte inktpatronen van een printer. Kortom allerlei zaken die niet thuis horen tussen de plastiek dopjes.
Image00035
(Onze reporter in gesprek met Ann)

De uiteindelijke opbrengst van deze dopjesmarathon komt ten goede aan (zoals we al eerder vermelden) het Belgisch Centrum voor Blindengeleide honden. De bedoeling is om dit weekend z’on 7.500€ te verdienen. Dan spreken we over ongeveer acht en een half miljoen dopjes of 17.500kg. Dat samen met de meestal uitgekeerde subsidie van 12.500€ betekent één opleiding van één blinde geleide hond voor een eigenaar.
Image00042
(onze reporter luistert aandachtig naar Freddy, achter hem merk je de opgestapelde zakken dopjes)

Wij konden ook kennis maken met de eigenaar van dergelijke hond die in Ternat op bezoek was, namelijk Kris Vangranberen uit Boutersem. Met Kris had ik een gesprek over Gwenny zijn eigen Labrador en zijn tweede blindengeleide hond. In dat gesprek kwam ik te weten dat het belangrijkste doel van dergelijke hond is de eigenaar veilig door het verkeer te loodsen. deze hond waarschuwt zijn eigenaar onder meer voor obstakels op het voetpad (vuilzakken, putten, onvoorziene gevaren) en helpt hem ook bij het oversteken van de straat op de zebrapaden.
Image00021
De eigenaar van de hond vangt signalen op door een speciaal ontworpen harnas die deze hond draagt. Die aanwijzingen worden opgevangen door de hand van de eigenaar. Zo weet hij welke richting hij moet uitgaan en welk gevaar er eventueel dreigt. Als je weet dat dergelijke hond pas opgeleid is na twee jaar en dat hij enkel kan werken voor één eigenaar weet je meteen dat deze opleiding en training heel veel geld kost. Een bijkomend nadeel is ook dat als de eigenaar komt te overlijden deze hond niet meer inzetbaar is voor een andere eigenaar.

Wat je zeker NIET MAG DOEN als je dergelijke hond met baas tegenkomt is deze gaan aaien, want dit kan de hond danig verstrooien dat hij niet meer de gepaste signalen geeft aan zijn eigenaar en deze dus in gevaar brengt. Dus vooral NIET DOEN! Ook het geven van koekjes of snack’s zijn af te raden. Het is de baas van de hond zelf die beslist wat hij krijgt. Dit zijn al twee belangrijke zaken die men moet in het achterhoofd houden als men dergelijke hond met zijn baas tegenkomt.

Vermelden we tenslotte nog even dat iedereen zich kan opgeven als vrijwilliger in Ternat. Want nu was het de jaarlijkse Marathon maar ook iedere vrijdagavond wordt er in Ternat gesorteerd en dat in de gratis door de Firma Horta (Centrum voor tuin en dier) ter beschikking gestelde gebouwen. Heb je interesse als vrijwillige sorteerder? Stuur dan een e-post bericht naar Ann Asselman op volgend adres [email protected] Ook voor de marathon die er volgend jaar tijdens de warmste week weer aankomt kan je je opgeven en iedere vrijwilliger bepaalt zelf hoe lang hij komt sorteren.
Image00016
Mensen die meer willen weten over B.C.G. die kunnen terecht op de webstek van de vereniging: www.geleidehond.be. Wij wensen Ann en Freddy en de vele vrijwilligers (z’on 320 voor deze marathon) alle succes toe en we hopen dat ze het beoogde resultaat zullen behalen. Het resultaat zal je ook hier kunnen vinden vanaf woensdag of donderdag.
UPDATE: De dopjesmarathon gaf een resultaat van 25.925 kg ingezamelde en gesorteerde dopjes. Wat resulteert in een totale opbrengst van 9.073€ wat het beoogde bedrag van 7.500€ ruim heeft overschreden!