Logistiek en e-commerce uit wet-Major halen

peetersLogistiek en e-commerce uit wet-Major halen

Naast veiligheid wil de N-VA dat logistiek en e-commerce uit de wet-Major worden gehaald. Ook met het nieuwe voorstel van Kris Peeters zullen bedrijven uit deze sector, die gelegen zijn binnen de grenzen van de haven, arbeiders moeten aannemen onder dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als havenarbeiders. Dit is niet logisch aangezien gelijkaardige bedrijven buiten het havengebied dat niet moeten doen.

Klaps: “De haven van Antwerpen is onze motor in e-commerce. Als we logistieke en e-commercebedrijven het moeilijk blijven maken om zich hier te vestigen zullen ze gewoon uitwijken naar Rotterdam of Hamburg. De bijhorende jobs kunnen we dan ook vergeten.” De N-VA pleit daarom om de wet-Major toe te passen op de aard van de job en niet langer geografisch, zoals dit nu gebeurt.

Kris Peeters te laat in actie geschoten

In zijn vraag nam Johan Klaps minister Peeters tevens op de korrel over de manier van werken in dit dossier. Peeters diende vorige week een plan in bij de Europese Commissie zonder dit af te toetsen bij de sociale partners. “De minister zegt al maanden te onderhandelen met de vakbonden en werknemers maar er werd nooit iets concreet bereikt. Dat hij nu met een plan komt, impliceert niet dat er een akkoord is. Binnen 6 maanden moeten de hervormingen in een wet gegoten zijn, ik vrees dat hij te laat in actie geschoten is”, concludeert Klaps.