Regeringsbeslissing Uplace: dom, kortzichtig en hypocriet

winkelstratenUNIZO over regeringsbeslissing Uplace: dom, kortzichtig en hypocriet. Door het shoppingcentrum zou er voor 21% meer leegstand in kern komen.

Gisterenavond keurde de Vlaamse Regering het GRUP goed dat de komst van het megashoppingcomplex Uplace weer een stap dichterbij brengt. “Pure hypocrisie”, noemt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt de beslissing. “De Vlaamse regering pronkt enerzijds met het decreet Handelsvestigingsbeleid, dat trouwens nog altijd niet is goedgekeurd, om aan te geven dat ze voluit voor de versterking van handelskernen gaat. Maar anderzijds effent ze het pad voor een shoppingcomplex dat de kleinhandel vernietigt. Begrijpe wie kan.” Al meerdere jaren verzet UNIZO zich tegen het Uplace-project, net omdat het veel economische activiteit in de omliggende kernen kapot kan maken. “Er zijn precedenten genoeg. Denk maar aan het Waasland shoppingcentrum. Daar is men al 20 jaar aan het investeren om weer consumenten en dus ook ondernemers naar de kern van de stad te krijgen.

Nog steeds met een beperkt resultaat.” Dat Uplace extra tewerkstelling zou creëren, lacht UNIZO weg. “Het gros van die zogenaamde jobcreatie gebeurt in de bouwfase van het project. Wel, ik daag de Vlaamse regering uit om te kijken welke bouwvakkers er effectief aan de slag zullen zijn. De kans dat het geen Belgische of Vlaamse zullen zijn is zeer groot.” Ook de mobiliteit en het milieu moeten volgens UNIZO het onderspit delven. De Brusselse ring is nu al meer dan verzadigd. Extra verkeer van en naar Uplace kan de ring niet aan. De extra uitstoot die daarbij gepaard gaat, behoeft geen verdere uitleg. Dat er bijkomende buslijnen van de luchthaven van Zaventem naar Uplace zullen ingelegd worden vindt Unizo helemaal lachwekkend. Gaan die buslijnen dan ook naar alle omliggende handelskernen worden ingelegd? Of gaat de Vlaamse Regering een grote promotiecampagne in het buitenland voeren om bij Uplace te komen shoppen? En dan ook voor alle bestaande kleinhandel? UNIZO is zwaar ontgoocheld in de Vlaamse regering. Ze bekijkt welke stappen ze nog kan zetten.

Het Uplace-complex omvat 80.000 vierkante meter winkeloppervlakte en 72.000 vierkante meter voor recreatie. Aan die oppervlaktes heeft de Vlaamse regering niet geraakt. De enige verandering aan het project is een vermindering van de kantoorruimte. Ook moet er tegen eind 2017 een vergunning zijn voor het geplande treinstation Kerklaan van het Gewestelijk Expressnet (GEN) rond Brussel. Daarnaast moet er een beslissing zijn over een hoogfrequente busverbinding tussen Uplace en de luchthaven en het station van Vilvoorde. UNIZO eist dat de Vlaamse regering dan ook maar eens werk maakt van een frequente pendelbusverbinding van de luchthaven naar alle kernwinkelgebieden in de omgeving van Uplace.

Stijging leegstand met 21%
UNIZO voerde eerder een onderzoek naar de impact van een shoppingcentrum in de periferie. De binnenstad verliest maar liefst een derde van het totale aantal winkels. De leegstand in de kern stijgt met 21%. UNIZO verwijst naar het Waasland shoppingcenter. In het centrum van Sint-Niklaas alleen al sneuvelden 159 winkels. Een extrapolatie naar Uplace leert dat we in Machelen en Vilvoorde een verlies kunnen verwachten van bijna 1.000 jobs. Voor gans de Vlaamse rand en de Brusselse handelswijken zijn daardoor naar schatting 3.000 jobs bedreigd.