Kleuters van 3 tot 5 jaar ontdekken hedendaagse kunst

netwerkpopVanaf de Netwerk familiezondag op 15 november kunnen gezinnen met kleuters van 3 tot 5 jaar de wereld van de hedendaagse kunst ontdekken met Netwerkpop Fragile aan de hand. De wandeling duurt zo’n 45 minuten. De pop mag mee, op reservatie per gezin.

Tijdens deze Kunstendag voor kinderen kunnen de allerkleinste bezoekers voor het eerst kennismaken met Fragile, een ontwerp van kunstenaar Naomi Kerkhove. In opdracht van Netwerk ontwikkelde ze dit instrument, speciaal voor kleuters, om op verschillende manieren naar kunst te kijken en de tentoonstelling al speels te leren kennen in gezinsverband.

Netwerk zocht een middel dat dichtbij de leefwereld van kleuters staat, gebaseerd op de alom gekende klaspop, en selecteerde Kerkhove voor haar eigenzinnige en creatieve stijl. Tijdens de kunstendag krijgen bezoekers de kans haar live ontmoeten, kleuters kunnen deelnemen aan de workshop van Kerkhove, Een wereld van stof en draad.

“Ik koos voor de naam Fragile”, zegt Kerkhove, “omdat veel kunstwerken meestal heel breekbaar zijn. Ik koos voor het kleuren zwart en wit om zo neutraal mogelijk bij de verschillende tentoonstellingen van Netwerk te passen. Ik heb het tentoonstellingsarchief van het kunstencentrum onderzocht en de nieuwe tentoonstellingen bekeken. Ik zocht hierin naar een soort gemene deler die kunst in zich draagt en hoe artiesten meestal te werk gaan. Ik wou een pop creëren waarbij het mogelijk wordt gemaakt voor de toeschouwer, jong en oud, om op verschillende manieren naar kunst te kijken. Het was voor mij belangrijk om een mogelijkheid te geven aan het gezin om samen de pop te verbouwen en de interpretatie van een kunstwerk te beleven. Ik ontwikkelde een vorm waarmee het gezin creatief aan de slag kunnen gaan. Het was een uitdaging om een drager te ontwikkelen die voor interpretatie van toeschouwer mogelijk is.”

Naomi Kerkhove (1984) ontdekte op een dag dat je met een naaimachine ook kan tekenen. Inmiddels naait ze vlot miniatuurwerelden bij elkaar. Zwart wit ligt aan de basis van haar vormgeving. Kerkhove studeerde multimediale vormgeving aan het KASK in Gent en ontwikkelt haar werk op het grensgebied tussen strip, film, textielontwerp en performance. Naast voorstellingen is Kerkhove’s werk ook geregeld te zien in tentoonstellingen of vormt het de setting voor filmpjes en muziekvideo’s.

Familiezondag
Kunstendag voor Kinderen

Familiebrunch
ZO 15.11 2015 – 10:00 – 18:00

De Kunstendag voor Kinderen start in Netwerk met een lekkere brunch voor het hele gezin. In het kindercafé kunnen de kinderen zich amuseren met creatieve doe-opdrachten en aansluiten bij één van de drie workshops, onder begeleiding van kunstenaars Stijn Ank, Veerle Michiels en Naomi Kerkhove.
Gezinnen kunnen vanaf die dag op stap met de netwerkpop Fragile.

Reserveren voor de workshop en de wandeling met Fragile is aangeraden en kan via [email protected] Meer info over het volledig programma www.netwerk-art.be.

Kunstendag voor Kinderen is een evenement van de Vlaamse overheid en wordt georganiseerd door de Afdeling Kunsten van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media (CJSM).