Peter De Roover niet opgezet met brief aan Turkse Belgen

turkijeN-VA-Kamerlid Peter De Roover wil dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nog voor de verkiezingen in Turkije – op 1 november – de Turkse ambassadeur ontbiedt. De Roover wil dat de ambassadeur zich verantwoordt voor de ronselbrief die ‘Turkse Belgen’ eerder deze maand hebben ontvangen. Reynders zou daarmee dan dezelfde lijn volgen als zijn Nederlandse ambtsgenoot.

Peter De Roover is blij dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) een duidelijk diplomatiek signaal geeft door de Turkse ambassadeur te ontbieden om uitleg te geven over de verkiezingspropaganda die de Turkse regeringspartij AKP verstuurde naar Nederlandse inwoners.

In de Nederlandse Tweede Kamer was hierover een motie ingediend. Zo noemden verschillende Kamerleden de toon van de AKP brief “intimiderend”, “bedreigend” en “schokkend”. Minister Koenders zelf noemde de brief al in “Nederlandse ogen ongepast”. De brief staat volgens hem “op gespannen voet met de Nederlandse integratiedoeleinden”.

“Ook bij ons ervaren we de inhoud van deze brief als een inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden. Ik hoop dan ook dat minister Reynders gelijkaardige stappen onderneemt en zich op de Nederlandse lijn zet”, aldus De Roover.

Het N-VA-Kamerlid dringt er nogmaals op aan dat de privacycommissie snel voor opheldering kan zorgen over hoe de AKP aan de nodige adresgegevens is geraakt. “Hoe verkreeg de AKP – of de instantie die aan Turkse politieke partijen dergelijke lijsten bezorgde – toegang tot de adressen van vele ‘Turkse Belgen’? Het ongenoegen daarover vind ik zeer terecht”, zegt het Kamerlid.

Peter De Roover stelde over deze zaak reeds vragen aan minister Didier Reynders en staatssecretaris Bart Tommelein. Die laatste gelaste een onderzoek door de privacycommissie.