Olivier Kronal loopt dwars door Vlaanderen voor diabetes

diabetisOm meer aandacht te vragen voor diabetes brengt Celien een gloednieuwe song uit en loopt Olivier Kronal dwars door Vlaanderen.Gent – Dit jaar vindt de verjaardagseditie plaats van Wereld Diabetes Dag. Op 14 november wordt deze internationale VN-dag voor de 25ste keer gevierd. Doel is de bevolking correct te informeren en te sensibiliseren over diabetes. Deze inspanningen zijn vandaag meer dan ooit nodig. Zowat elke 10 minuten krijgt iemand in ons land de diagnose van diabetes. Naar schatting heeft 1 op 12 volwassen Belgen al de aandoening. Tegen 2030 zou dit oplopen tot minstens 1 op 10 Belgen.

“De impact van diabetes mag niet onderschat worden, maar het leven stopt niet na de diagnose. Ook mensen met diabetes kunnen nog straffe toeren uithalen.” – Olivier Kronal, ultraloper en ambassadeur van de Diabetes Liga.

200 km voor Diabetes
Ultraloper Olivier Kronal is één van de ambassadeurs van deze campagne. Ondanks het hebben van diabetes legde Olivier Kronal een opmerkelijke prestatie neer op de “Marathon des Sables”.

De 35-jarige Olivier Kronal loopt voor deze actie dwars door Vlaanderen, een parcours van zo’n 200 kilometer. Op zaterdag 14 november vangt Olivier Kronal het tweede deel van dit parcours aan vanuit Gent. De eerste paar kilometer krijgt Olivier gezelschap van Gentse Schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en sport, Resul Tapmaz. Olivier zal op zaterdag van Gent naar Antwerpen lopen. De twee opeenvolgende dagen doorkruist Olivier de steden Antwerpen en Leuven, om te finishen in Hasselt.

Om dit parcours tot een goed einde te brengen kan Olivier Kronal heel wat aanmoediging gebruiken. Daarom roept de Diabetes Liga iedereen op om, weliswaar zonder loopschoenen, Olivier Kronal aan te moedigen aan het startpunt in Gent: Ottergemsesteenweg 456, 9000 Gent.

Meer details over de rest van het parcours vindt u in bijlage van dit persbericht.

“Mensen vragen mij nog altijd of ik als kind soms teveel gesnoept heb, terwijl dat er niets mee te maken heeft. Als ambassadrice van de Diabetes Liga wil ik hen vooral correct informeren.” – Celien, singer-songwriter en ambassadrice van de Diabetes Liga.

Song
Ook ambassadrice Celien vraagt op haar eigen manier aandacht voor diabetes. Daarom brengt ze  voor de gelegenheid een song uit over diabetes. Vlaanderen leerde Celien kennen dankzij haar deelname aan het televisieprogramma “De Beste Singer-Songwriter van Vlaanderen”.

De song kan vanaf 14 november voor €1,29 gedownload worden via www.diabetes.be. Ook de videoclip kan vanaf dan op de website van de Diabetes Liga worden bekeken. De opbrengst gaat integraal naar de Diabetes Liga. De song wordt voor de eerste maal live voorgesteld op zaterdag 14 november tijdens Wereld Diabetes Dag. De voorstelling vindt plaats op het hoofdkantoor van de Diabetes Liga (Gent), waar Olivier Kronal zijn route ook verder aanvangt.

Regionale wandelingen
Traditioneel organiseert de Diabetes Liga naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag regionale wandelingen. Vorig jaar trokken maar liefst 2054 deelnemers hun wandelschoenen aan.

Ook in de regio Oost-Vlaanderen vinden dit jaar stads- en natuurwandelingen plaats op zondag 15 november

Wandelen in Waasland

  • Café De Oude Statie – Buitenstraat 7, De Klinge
  • Start op 13 u 30

Wandelen in de Vlaamse Ardennen

  • Sporthal De Rijdt – Jagersstraat 64 A, Brakel
  • Start tussen 10 en 14 uur

Ook in andere steden kan er stevig gewandeld worden:

  • Lier
  • Avelgem en Loppem
  • Pellenberg en Gooik
  • Beringen en Bree

De deelnameprijs bedraagt €2,00 en is gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Over diabetes
Diabetes is een chronische aandoening die nog al te vaak wordt onderschat. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn essentieel om de gevolgen zoals oogaandoeningen, nierproblemen, hart- en vaatziekten tot een minimum te beperken. Momenteel hebben 1 op 12 van de volwassen Belgen diabetes en men schat dat dit verder zal oplopen tot 1 op 10 tegen 2030. Type 1 diabetes, de minst voorkomende vorm, is een auto-immuunaandoening die voornamelijk voor de leeftijd van 40 jaar ontstaat. In meer dan 90% van de gevallen gaat het echter om type 2 diabetes (vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd).

Type 2 diabetes kent meestal een sluimerend verloop, waardoor het soms jaren onopgemerkt blijft. Er zijn wel een aantal risicofactoren aan te duiden zoals overgewicht (vooral te dikke buik), leeftijd, diabetes in de familie en een voorgeschiedenis van te hoge bloedsuikerwaarden. Wie een verhoogd risico loopt, kan de evolutie naar type 2 diabetes met meer dan de helft voorkomen door gezond te leven.

Over Diabetes Liga vzw
De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zog en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Zowel mensen met diabetes en hun omgeving als iedereen die professioneel betrokken is, maken deel uit van de 500 vrijwilligers en meer dan 22.000 leden. De werking richt zich op: verspreiden van kwalitatieve informatie over diabetes, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk rond diabetes, en in opdracht van de Vlaamse overheid, preventie van type 2 diabetes.