De groenste festivals van Vlaanderen

Sfinks, Ieperfest en Release festival zijn de groenste festivals van Vlaanderen

Op vrijdag 23 oktober maakt de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de winnaars van de OVAM Groenevent Awards 2015 bekend. Met de Groenevent Awards wil de OVAM de groenste evenementen van Vlaanderen een hart onder de riem steken. Sfinks (Boechout), Ieperfest (Ieper) en Release festival (Borgloon) gaan met de hoofdprijzen naar huis. Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM: “We merken dat steeds meer organisatoren van evenementen en festivals inspanningen doen om hun evenement zo milieuvriendelijke mogelijk te houden. Met dit jaar een toplichting die kans maakt op de Groenevent Awards.” Nordmann, finalist van Humo’s Rock Rally 2014, sluit de feestelijkheden af met een gratis concert.

9 genomineerden
Een jury van experts selecteerde drie keer drie genomineerden in de categorieën: kleine ( 15.000 bezoekers). Goed voor respectievelijk een cheque van 1000 euro, 3000 euro en 6000 euro, en uiteraard eeuwige roem.

Groot:
* Sfinks
* Reggae Geel
* Pukkelpop

Middel:
* Paradise City
* Ieperfest
* Dranouter

Klein:
* Release festival
* Brakrock
* Folkfestival Ham

De winnaars

De OVAM Groenevent Award 2015 in de categorie ‘grote evenementen’ gaat naar Sfinks.
Sfinks is een festival dat van nature uit duurzaam is. Duurzaam zit in het DNA van Sfinks. Vorig jaar grepen ze nipt naast de hoofdprijs, dit jaar mogen het beeldje mee naar huis nemen. De jury looft de manier waarop Sfinks communiceert over duurzaamheid naar haar bezoekers. Met slogans als “70% van onze maaltijden zijn veggie” of “Bedankt om te sorteren” betrekt Sfinks haar bezoekers bij strijd voor een duurzaam festival. Bekers, plastiek flessen, borden en eten en restafval werden op heel het festival apart ingezameld. Sfinks kiest ook bewust voor ecologische en biologische voeding. En de groenten komen van een plukboerderij op een boogscheut van het festival.

De OVAM Groenevent Award 2015 in de categorie ‘middelgrote evenementen’ gaat naar Ieperfest.
Ieperfest slaagt er ieder jaar opnieuw in om duurzaamheid, op geheel eigen –hard core – wijze, hip te maken. De jury was onder de indruk van de vastberadenheid waarmee Ieperfest resoluut kiest voor veganistische catering. Alles wat je op het festival eet, is –hard core- plantaardig. Duurzaamheid zit in de kern van Ieperfest, en dat merk je. Aan de Ieperfesttuin en aan hun sociale acties, zoals bijvoorbeeld het schenken van hun voedseloverschotten aan de vluchtelingen in Calais. Bovendien nemen ze al jaren het voortouw in het landschap van de duurzame festivals en vinden ze kennisuitwisseling heel belangrijk.

De OVAM Groenevent Award 2015 in de categorie ‘kleine evenementen’ gaat naar Release festival.
Releasefestival gaat door in het midden van de natuur, en respect voor die natuur is een tweede natuur voor hen. Met ‘Groen Release’ werken ze aan een duurzame visie, die uitstraalt op de hele organisatie én de communicatie naar alle bezoekers. Herbruikbare bekers, een gratis busdienst, een gratis drankbon voor fietser, recyclageworkshops voor kinderen, … het zijn maar enkele voorbeelden van de duurzame initiatieven van Release festival. Release Festival weet ook een mooi evenwicht te houden tussen People, Planet en Profit.

Humo’s publieksprijs

Crammerock gaat naar huis met de publieksprijs, uitgereikt door weekblad Humo. Crammerock communiceerde het beste én het meeste over zijn duurzame initiatieven op Twitter met #groenevent.

logos