Fietsers mogen zich aan een controle verwachten

fietsDe donkere dagen komen eraan en de zichtbaarheid van fietsers is van groot belang. Automobilisten hebben dikwijls fietsers niet zien aankomen met een ongeval tot gevolg.

De fiets is een populair vervoersmiddel in Gent. Om het veilig te houden is het wel belangrijk dat uw fiets technisch in orde is. Nu de herfst in het land is, worden de dagen korter en moeten we sneller onze fietsverlichting aansteken. De Gentse politie wil de fietsers attent maken op het belang van zichtbaarheid in het verkeer en organiseert daarom een preventieve controleactie.

Op vrijdag 16 oktober 2015 tussen 7 en 9 uur ’s ochtends, organiseert de politie een preventieve controleactie. Fietsers die aan het Woodrow Wilsonplein (de Zuid) passeren worden gecontroleerd op hun zichtbaarheid. Bij deze actie worden nog geen boetes uitgeschreven: wie niet in orde is, krijgt de tijd om zijn/haar fiets in orde te brengen. Het blijft bij een waarschuwing. Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw zal aanwezig zijn van 7 tot 8 uur.

Wie nog niet in orde is op vlak van fietsverlichting, regelt dat best voor 17 november 2015, want op die dag organiseert de politie een grote repressieve controle, waarbij overtreders effectief beboet worden. Vanaf dan tot eind februari 2016 zullen er enkel nog repressieve controles gehouden worden.

Drive Up Safety (DUS), de verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, ondersteunt de actie en zal ook aanwezig zijn tijdens de controleactie. Zij ontwikkelden bijvoorbeeld de Guardian Angel app, die uw smartphone in een handomdraai verandert in een handige zichtbaarheidstool.