Jeugdgemeente van Vlaanderen 2015-2016

vlaamse regeringNog vier kanshebbers voor de Prijs ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’ 2015-2016

Afgelopen voorjaar lanceerde Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz een oproep voor kandidaten voor de Prijs ‘Jeugdgemeente van Vlaanderen’. Lokale jeugdraden kunnen hun stad of gemeente voordragen voor deze titel. Met de prijs wil de minister het lokale jeugdbeleid extra in de kijker plaatsen en steden en gemeenten uitdagen om te blijven vernieuwen en te verbreden in hun beleid.

“Jeugdraden zijn het best geplaatst om het jeugdbeleid dat in hun gemeente of stad wordt uitgebouwd, naar waarde te schatten”, stelt minister Gatz. “De jeugdraad staat immers dagelijks met beide voeten in het veld en vertegenwoordigt de stem van kinderen en jongeren naar het lokale bestuur.”

Maar liefst 38 jeugdraden droegen hun gemeente- of stadsbestuur voor. 23 dossiers kwamen uit gemeenten, 15 uit steden (zie hieronder voor het overzicht van dossiers). Een commissie samengesteld uit Roos Van Acker, Veerle Beel, Sven De Visscher, Kris De Visscher en Bert Mellebeek staat de minister bij om de kandidaturen grondig te beoordelen. Die worstelde zich door heel wat boeiende dossiers en heel leuke praktijkvoorbeelden. Uiteindelijk selecteerde ze 4 genomineerden: Dilbeek, Landen, Leuven en Wuustwezel.

Op zaterdag 17 oktober nodigt de commissie de 4 kanshebbers uit om de kandidatuur van hun gemeente of stad extra toe te lichten. Op basis daarvan zal de commissie haar beslissing nemen.

Minister Gatz maakt op 15 december de laureaat bekend. Hij grijpt dit moment aan om alle goede praktijkvoorbeelden, die zeker ook in de andere dossiers duidelijk aanwezig waren, in de kijker te plaatsen. Deze avond van ontdekken en uitwisselen is toegankelijk voor iedereen. Verdere info volgt in november.

Meer informatie: www.jeugdbeleid.be

Overzicht ingediende dossiers

As

Balen

Beerse

Beringen

Bertem

Beveren

Bilzen

Bocholt

Brecht

Bree

Dilbeek

Dilsen-Stokkem

Edegem

Geel

Geraardsbergen

Halle

Ham

Hamont-Achel

Heist-op-den-Berg

Houthulst

Kapelle-op-den-bos

Kortessem

Landen

Leuven

Lier

Maarkedal

Mechelen

Meeuwen-Gruitrode

Overijse

Peer

Rijkevorsel

Roeselare

Turnhout

Waregem

Wetteren

Wuustwezel

Zomergem

Zutendaal