Verkiezing van de Mooiste boom van Vlaanderen

bosParticuliere boseigenaars zorgen voor 70% van de Vlaamse bossen. Op 14 oktober is het de dag van de Boseigenaar en de verkiezing van de Mooiste boom van Vlaanderen.

70 % van het Vlaamse bos is eigendom van particulieren, met een gemiddelde oppervlakte van minder dan 1 hectare. Dat komt neer op meer dan 100.000 boseigenaars! Op 14 oktober trakteren de Antwerpse bosgroepen particuliere boseigenaars op een bospicknick in Malle. Al wie meer wil weten over het beheer van een bos is welkom op de bos-en natuurinfomarkt in het domein Heihuizen. Dit domein is meteen een toonvoorbeeld van een particulier bos waar je die dag kan genieten van bosspelen, boswandelingen, kampen bouwen … Om 14 uur is er de verkiezing van de Mooiste boom van Vlaanderen.

70 % van het Vlaamse bos is eigendom van particulieren, met een gemiddelde oppervlakte van minder dan 1 hectare. Dat komt neer op meer dan 100.000 boseigenaars! Dé boseigenaar bestaat echter niet: het gaat om een zeer diverse groep gemotiveerde mensen. De ene beschermt de natuur in zijn bos, de andere legt meer de nadruk op de productie van hout en vaak de combinatie. Het potentieel van deze groep is enorm groot.

Bosgroepen zetten in op de meerwaarde van de private boseigenaar

De bosgroepen bestaan intussen meer dan 10 jaar, de eerste bosgroep ontstond al in 1999. Bosgroepen zijn onafhankelijke verenigingen van boseigenaars die de leden ondersteunen bij het duurzaam beheer van hun bossen. De bosgroepen worden hiervoor financieel ondersteund door de Vlaamse provincies en Vlaanderen. Met een minimum aan middelen realiseren zij belangrijke acties in private bossen. Op dit moment tellen de 19 bosgroepen meer dan 15.000 leden. Ze ondersteunen de eigenaars van meer dan 33.000 ha privé-bos, of ruim 20% van alle bossen in Vlaanderen. De voorbije tien jaar werd al voor meer dan 16.000 hectare een bosbeheerplan opgesteld, zijn duizenden hectare privé-bos toegankelijk gemaakt voor het grote publiek, wordt jaarlijks 80.000 m³ duurzaam hout op de markt gebracht en geraakt heel wat Vlaamse en Europese natuurdoelen gerealiseerd. Dit succes is het gevolg van de participatieve en respectvolle aanpak van de bosgroepen. De verschillende bosgroepen zijn samen verenigd in de Koepel van Vlaamse bosgroepen.

De provincie Antwerpen financiert de vijf Antwerpse bosgroepen. Gedeputeerde Rik Röttger vindt deze investering alvast de moeite waard: “De hoeveelheid bossen in Vlaanderen en in de dichtbevolkte provincie Antwerpen staan onder druk. De vijf Antwerpse bosgroepen spelen dan ook een belangrijke rol in het bos- en landschapsbeleid van de provincie Antwerpen. De Antwerpse bosgroepen bieden aan meer dan 4500 privéboseigenaars laagdrempelige ondersteuning bij het vaak complexe bosbeheer. Dit komt overeen met 43 procent van de totale bosoppervlakte in onze provincie. Samen met hen gaat de provincie Antwerpen voor een duurzamer bosbeheer en meer én gevarieerde bossen. We proberen de lokale besturen, boseigenaars, inwoners, betrokkenen en gebruikers met elkaar te verzoenen rond een gedragen visie en hen te overtuigen om mee te werken aan een kwaliteitsvol en gevarieerd (bos)landschap. De provincie Antwerpen werkt samen met de bosgroepen en boseigenaars samen om de biodiversiteit en de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren. Want gezonde en gevarieerde bossen geven zuurstof (en heel wat meer), letterlijk, aan ons de mens, maar ook aan de natuur en onze planeet. Maar ze geven dankzij een multifunctionele invulling ook figuurlijk zuurstof aan onze samenleving. Tijdens elk seizoen kan je in onze mooie bossen de nodige zuurstof op doen: even tot rust komen met of zonder boek, heerlijk spelen, wandelen, fietsen, geocachen of andere schattenzoektochten ondernemen, de natuur verkennen, bijzondere bomen ontdekken, … Populair tijdens de herfst: door de bladeren rollen, 50 shades of yellow and orange ontdekken in het bladerdak van de bomen, paddenstoelen spotten, …”

Kom proeven van het bos in domein Heihuizen in Malle

Op woensdag 14 oktober zetten de bosgroepen de particuliere boseigenaar weer in de kijker. Heel wat private boseigenaars zorgen namelijk ook mee voor natuurbescherming, behoud en toegankelijkheid in de Vlaamse bossen. En die maatschappelijke inzet verdient erkenning en waardering. Op de Dag van de Boseigenaar organiseren de bosgroepen daarom tal van activiteiten. Iedereen is welkom om onze helden mee te vieren!

De vijf Antwerpse Bosgroepen organiseren een grote bospicknick in het domein Heihuizen in Malle. Na de grote picknick trekken jong en oud het bos in! Speciaal voor de kinderen is er een mega-bosspel en nog allerlei houtige spelen, kampen bouwen en natuurverhaaltjes. Voor de ouderen onder ons zijn allerlei wandelingen voorzien. Er is een infomarktje en er zal muziek zijn! Daarnaast vindt om 14 uur de uitreiking van de Mooiste Boom van Vlaanderen plaats, een organisatie van de Vlaamse bosgroepen, Landelijk Vlaanderen en Landmax.

bosgroep