Pech voor Dilkom, brevetten uitgereikt in S-P-Leeuw

Image00036Pech voor Dilkom wat een hoogdag moest worden voor het Dilbeeks Zwembad  namelijk de aanwezigheid van de Vlaamse Ministers Muyters (Sport) en Crevits (onderwijs), valt letterlijk in het water. Door een waterlek in de kelder waar de technische installatie staat is Dilkom vandaag noodgedwongen gesloten. de opgeroepen brandweer was gans de voormiddag bezig met de kelder leeg te pompen. Vandaar dat het geplande bezoek van de ministers verplaatst werd naar het zwembad van Sint-Pieters -Leeuw.

Image00001

Dat dit net valt tijdens de viering van 40 jaar Dilkom doet deze pil nog bitterder smaken.  De ministers Muyters en Crevits zouden er normaal gezien deze namiddag de eerste ‘safety-brevetten’ komen uitreiken aan de Dilbeekse kinderen. De klassieke zwembrevetten worden hierin vervangen door ‘safety-brevetten’ die in Dilkom samen met de VUB werden ontwikkeld in het voorbije schooljaar.

Image00019
(Lente Vranken 7 jaar ontvangt als eerste haar nieuwe brevet)

Waar vroeger de nadruk lag op een mooie zwemstijl, gaat het nu in eerste instantie niet meer over baantjes trekken en technische zwemslagen aanleren of steekvoetjes wegwerken. “De jonge kinderen wordt geleerd zo snel mogelijk te overleven”, legt Stef directeur van Dilkom uit. Op een speelse manier wordt de kinderen geleerd te overleven in het water.

Het nieuwe zwemconcept moet ervoor zorgen dat de jongsten snel waterveilig zijn en is meteen de geschikte voorbereiding op een levenslange, veilige vrijetijdsbesteding in, op en onder water. Waterveilig is de nieuwe boodschap in het concept, kinderen moeten leren overleven in het water. Eigenlijk meteen ook de grootste bezorgdheid van de ouders van jonge kinderen.

Daar lag ook de nadruk op bij beide ministers, minister van onderwijs (Hilde Crevits) durfde zelfs toe te geven dat ze in het begin nogal kritisch stond tegenover deze nieuwe zwemmethode en brevetten. Maar zo ging ze verder:” ik ben er nu helemaal voor gewonnen”. Ze was ook in de wolken over het aangenomen peterschap van Pieter Timmers momenteel onze beste competitiezwemmer.

De minister van sport (Philippe Muyters) had het in zijn toespraak over niet alleen mensen te leren zwemmen maar ook en vooral te blijven zwemmen. Wat hij ook nog benadrukte was de goede samenwerking tussen de verschillende actoren op het veld:” Dilkom en zijn team, Professor Kristine De Martelaer (VUB), Filip Roelandt (baan 4), de kabinetten sport en onderwijs, WASA (water safety academy) en Dany Punie van ISB (Vlaams instituut voor sport en recreatiebeleid).

Image00038

Wat ook belangrijk is vonden beide ministers was dat het in de eindtermen staat van zowel het vrij- als gemeenschapsonderwijs en dat is vrij uniek. Tenslotte werd er na deze persconferentie nog aan alle aanwezigen een hapje en drankje aangeboden en konden de ministers terug naar Brussel. Voor de directeur van Dilkom was het zeker en vast een memorabele dag, al kunnen we ons voorstellen dat hij het liever in zijn eigen zwembad had laten doorgaan.

Image00041
(Twee Dilbeekse N-VA schepenen en directeur van Dilkom Stef De Smedt in gezelschap van minister Philippe Muyters)

Ondertussen vernamen we van de directeur van het Dilbeeks zwembad dat dit zeker al minstens 14 dagen zal gesloten blijven. Daarmee zullen de geplande activiteiten naar aanleiding van 40 jaar Dilkom ook voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. Voor verdere informatie kan u steeds terecht www.dilkom.be