Opera Vlaanderen opnieuw bij beste operahuizen

La JUIVE
La JUIVE

Opera Vlaanderen opnieuw bij beste operahuizen van laatste seizoen, cast en regie Tannhäuser bij genomineerden

Opera Vlaanderen krijgt opnieuw een vermelding als Beste Operahuis van het Jaar in het Jaarboek van Opernwelt 2015. Ook zijn er nominaties voor La Juive, Elektra en Akhnaten. Dat blijkt nu het Jaarboek verschenen is met alle nominaties.

Elk jaar kijkt de hele operawereld uit naar het Jahrbuch van het Duitse vakblad Opernwelt. Het jaarboek geldt zo’n beetje als de Michelingids van het operabedrijf. In het Jahrbuch geeft de internationale operapers haar nominaties in tal van categorieën. Ook dit jaar wordt Opera Vlaanderen in een aantal nominatielijstjes opgenomen.

Zo werd Opera Vlaanderen genomineerd in de categorie Beste Operahuis. Het is niet voor het eerst dat Opera Vlaanderen door Opernwelt in deze categorie genomineerd wordt. Vorig jaar werd Opera Vlaanderen bovendien ook al genomineerd als beste operahuis bij de International Opera Awards, een andere prestigieuze prijzenslag.

De productie La Juive in de regie van Peter Konwitschny en onder de muzikale leiding van Tomas Netopil wordt genomineerd in de categorie Beste Productie en ook sopraan Asmik Grigorian (te zien op de foto bovenaan) wordt genomineerd voor haar hoofdrol als Rachel. Deze imposante kooropera van Fromental Halévy vertelt het noodlottige liefdesverhaal van Rachel, een christen die als joodse wordt opgevoed en verliefd wordt op een christelijke strijder, en kende ook bij ons zeer veel succes.

De openingsproductie van vorig seizoen, Richard Strauss’ Elektra in een regie van de jonge David Bösch, kon eveneens de internationale pers bekoren en werd genomineerd als Beste Productie. David Bösch keert dit seizoen terug voor de regie van Idomeneo, waarin hij een aantal lijnen uit zijn Elektraproductie doortrekt.

Modeontwerper Walter van Beirendonck wordt genomineerd voor zijn uitbundige en extravagante kostuums voor de opera Akhnaten van Philip Glass over de gelijknamige Egyptische farao in een regie van Nigel Lowery.

Daarnaast werden er ook een aantal artiesten waarmee Opera Vlaanderen regelmatig samenwerkt genomineerd voor hun werk bij andere operahuizen. Opmerkelijk daarbij zijn de nominaties voor regisseur Calixto Bieito en de sopranen Ausrine Stundyte en Annette Dasch. Dit trio staat momenteel bij Opera Vlaanderen garant voor de productie Tannhäuser van Richard Wagner die momenteel in Antwerpen te zien is met Stundyte als Venus en Dasch in de rol van Elisabeth.

Ook Tatjana Gürbaca en Peter Konwitschny, twee regisseurs die geen onbekenden zijn bij Opera Vlaanderen, werden genomineerd.