Moet Europa onafhankelijk Catalonie omarmen ?

Europa moet onafhankelijk Catalonië omarmen volgens Jong N-VA en roept de Europese leiders op om te handelen naar het resultaat van het referendum en een gebeurlijke erkenning als Europese lidstaat mogelijk te maken.

Gisteren zakten een kleine 100 kaderleden van de grootste jongerenpartij van Vlaanderen af naar het Vlaams Parlement om de eis voor een onafhankelijk Catalonië te onderschrijven. Catalonië behoort samen met het Baskenland, Schotland, Vlaanderen tot de vier (deel)staten waar het streven naar onafhankelijkheid aanwezig is én tegelijk waargemaakt zou kunnen worden op basis van de eigen economische kracht.

Tomas Roggeman, algemeen voorzitter van Jong N-VA: “Jong N-VA steunt volledig de Catalaanse eis voor zelfbeschikking. Staatsgrenzen zijn niet voor de eeuwigheid getrokken. Er is niets oneerbaars aan om een staat te willen vervangen door een andere staat of in een andere vorm te gieten, zolang dat democratisch gelegitimeerd is.”

Jong N-VA roept de Europese leiders op te handelen naar het resultaat van het referendum door Catalonië te omarmen als onafhankelijke lidstaat van de Europese Unie. “De erkenning van Catalonië als Europese lidstaat moet mogelijk zijn. Het dreigement van een politiek, economisch en sociaal isolement op Europees niveau moet na het referendum definitief van tafel verdwijnen.”

jongnva