Hoe jonger kinderen school lopen, hoe beter ze zich ontwikkelen

vroege vogelsHoe jonger kinderen school lopen, hoe beter ze zich ontwikkelen

Collegevoorzitter Guy Vanhengel en Collegelid Bianca Debaets lanceren vandaag de campagne Vroege Vogels. Een speelse aanpak met een campagnelied van Kapitein Winokio wijst ouders op het belang van onderwijs voor hun kinderen en roept op om àlle dagen én op tijd naar school te gaan.

Met Vroege Vogels wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ouders bewust maken van het belang van onderwijs. De campagne roept ouders op om hun kinderen zo snel en zo veel mogelijk naar school te laten gaan. Onderwijs vergroot de kansen van kinderen. Kinderen ontwikkelen zich immers beter indien zij vanaf jonge leeftijd onderwijs volgen in interactie met leeftijdsgenootjes. Vroeg instappen in onderwijs vermijdt vroegtijdige schooluitval op latere leeftijd. Vanaf september 2015 vliegen de Vroege Vogels overal rond: in de Nederlandstalige kinderdagverblijven, consultatiebureaus, kleuter- en lagere scholen… en thuis.

De doelstelling is ambitieus en het ontwikkelde materiaal helpt leerkrachten, opvoeders en begeleiders om met ouders in gesprek te gaan over het belang van onderwijs. Het campagnelied van Kapitein Winokio, posters, stempels, stickers en tattoos betrekken kinderen en hun ouders op een positieve en speelse manier.

Collegelid Bianca Debaets: “Hoe vroeger je de fond legt voor leergierige kinderen, hoe beter. In Brussel woont een groot aantal gezinnen voor wie het volgen van kleuteronderwijs geen evidentie is. De campagne sensibiliseert deze ouders thuis, in het consultatiebureau en in de kinderdagverblijven om hun kinderen tijdig te laten instappen in de kleuterschool.”

Collegevoorzitter Guy Vanhengel: “Dankzij Vroege Vogels geven we de scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel tools om ouders te motiveren om hun kinderen elke dag en op tijd naar school te sturen. Een kleuter die regelmatig op school is, loopt minder achterstand op en vindt gemakkelijker zijn plaats in de groep. Op school leren kinderen taal, samen spelen, zelfstandig werken, … Meer tijd op school, betekent meer kansen.”