Lampiris doet aan paniekzaaierij uit eigenbelang

electrLampiris doet aan paniekzaaierij uit eigenbelang zegt Johan Vande Lanotte in een persmededeling aan onze redactie. Lampiris stuurde deze ochtend het bericht de wereld in dat vandaag een stroomtekort dreigt. Door het uitvallen van Tihange 1 zouden er stroomtekorten ontstaan. Lampiris had al een sms klaar staan om haar klanten aan te sporen minder te verbruiken. ‘Dit heeft veel weg van paniekzaaierij uit eigenbelang’, zegt Johan Vande Lanotte.

De cijfers zeggen iets anders. Ons land beschikt over 1000MW reserve aan elektriciteitsproductie. Deze reserve staat los van de reserve die we uit het buitenland halen. Wanneer 40% van deze binnenlandse reserves wordt aangesproken, stuurt Elia de leveranciers standaard een ‘warning’. Dat is wat vanmorgen gebeurde, niet meer en ook niet voor het eerst. Vandaag werd minder dan de helft van de binnenlandse reserve aangesproken. Er bleef met andere woorden een ruime marge aan reserve. Bovendien werd de buitenlandse reserve niet aangesproken.

“De hoofdbedoeling van de sms van Lampiris was om haar klanten aan te manen minder elektriciteit te gebruiken waardoor Lampiris minder aan hoge prijzen zou moeten aankopen. Er is niets mis mee dat Lampiris haar klanten vraagt minder te gebruiken. Maar Lampiris mag daarvoor geen stroomtekort verzinnen. Dat is een brug te ver”, zegt Johan Vande Lanotte.