Brandweerzone Gent Centrum wint Veiligheidsprijs 2015

brandweer aalst

brandweer aalstBrandweerzone Gent Centrum wint Oost-Vlaamse Veiligheidsprijs 2015

Brandweerzone Gent Centrum, die de krachten van acht korpsen bundelt voor de bescherming van achttien gemeenten in het centrum van de provincie, heeft de Oost-Vlaamse Veiligheidsprijs gewonnen. De brandweer kon de jury overtuigen met een uniek sensibiliseringsproject: huisbezoeken in een straat waar het recentelijk gebrand heeft. ‘Wanneer mensen met hun eigen ogen hebben gezien hoe snel een brand zich ontwikkelt en hoe groot de schade kan zijn, zijn ze bereid om te luisteren naar onze tips. Op andere momenten is dat veel moeilijker’, klinkt het bij de brandweer.

De brandweer doet meer dan branden blussen alleen, zeker in Brandweerzone Gent Centrum. De manschappen komen daar niet enkel in actie als er zich een incident heeft voorgedaan, maar proberen ook branden te voorkomen door de burgers te informeren en gratis advies te geven over brandveilig gedrag in de particuliere woning. Daarbij onderstrepen ze vooral het belang van rookmelders.

Het winnende project is een mix van klassieke sensibiliseringsmiddelen (folders, affiches, lezingen voor groepen en verenigingen, infostanden op opendeurdagen van brandweerposten of bijvoorbeeld bouwbeurzen), specifieke doelgroepgerichte acties (zoals jeugdbewegingen, sociaal zwakkeren, senioren, studenten doelgroepen, senioren) en de unieke methode van de huisbezoeken na brand.

De werkwijze is eenvoudig: na een woningbrand die de aandacht heeft getrokken van de buurtbewoners, selecteert de brandweer een twintigtal huizen in de buurt. Die gezinnen ontvangen vooraf een brief waarin het bezoek wordt aangekondigd. Wanneer de brandweer dan langskomt, doen ze een korte woningcheck waarbij een woordje uitleg wordt gegeven bij mogelijk brandgevaar en waar nodig wordt er ook een rookmelder opgehangen. Het unieke hierbij is dat de preventie niet enkel gebeurt door de speciaal daartoe opgeleide ‘brandpreventieadviseurs’ maar door elke brandweerman. Brandweerzone Centrum heeft intussen al bijna 1.000 gezinnen bezocht. De meeste daarvan in Gent, maar ook De Pinte, Destelbergen, Evergem, Lovendegem en Merelbeke kwamen al aan de beurt.

De uitreiking van de Oost-Vlaamse veiligheidsprijs valt middenin de 14-daagse van de Veiligheid, de nationale campagne die ook aandacht vraagt voor het belang van rookmelders. Deze week nog was er in Gent een uitslaande woningbrand, waarbij vier mensen slechts op het nippertje konden worden gered.