Poging tot coup in Burkina Faso

kaartPoging tot coup in Burkina Faso

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo veroordelen in de krachtigste bewoordingen de poging tot coup in Burkina Faso. Deze gebeurtenissen bedreigen de democratische transitie in Burkina Faso, waarop velen hun hoop hadden gevestigd, evenals het pad naar de verkiezingen op 11 oktober. Voormalig generaal van de presidentiële garde Gilbert Diendere is als nieuw voorlopig staatshoofd aangewezen.

De ministers roepen alle partijen op om Burkina Faso weer op het pad van de wettelijkheid te zetten, te beginnen met de onmiddellijke vrijlating van President Michel Kafando, Eerste Minister Isaac Zida en van de andere vastgehouden ministers. Didier Reynders en Alexander De Croo nodigen de Afrikaanse Unie, ECOWAS en de Verenigde Naties de situatie te blijven opvolgen en om de nodige maatregelen te nemen om het respect voor de wet te herstellen.

Sinds mei 2015 is Burkina Faso een nieuw partnerland van de Belgische gouvernementele samenwerking. Als onderdeel van de voorbereiding van de samenwerking met dit nieuwe partnerland werd vorige week nog een expertenseminarie gehouden in Brussel. De gebeurtenissen van de voorbije uren hypothekeren uiteraard vooruitgang in de uitvoering en formalisering van het nieuwe partnerschap tussen de twee landen.