Bijna 1.500 deelnemers op open monumenten dag te Dilbeek

Bijna 1.500 deelnemers deden de moeite om af te zakken naar de open monumenten dag te Dilbeek. Het openingsmoment was dit keer vroeg gepland namelijk om 10u op de unieke site van het trammuseum te Schepdaal. In zijn openingstoespraak had de voorzitter van de cultuurraad het over het thema van de dag “de volkscafés”. die deden vroeger dienst als sociale media ging hij verder want toen had je nog geen facebook, twitter of instagram of andere sociale media.
Image00008
Die taak werd vroeger waargenomen door de cafés, die op die manier een stukje sociale media naar de mensen brachten. daar werden niet alleen pintjes gedronken maar ook de laatste nieuwtjes van het dorp uitgewisseld. Hoeveel cafés waren er vroeger niet waar nog een spaarkas aanwezig was of dat diende als duivenmelkers lokaal? Helaas buiten nog een paar behoort dit allemaal tot het verleden.

Na Luc Nijs nam de heer Erik krols het woord als voorzitter van Herita beter bekend als het vroeger erfgoed Vlaanderen. Herita is een vereniging zonder winstoogmerk die als Vlaamse koepelorganisatie optreedt voor initiatieven in verband met onroerend erfgoed, met steun van de Vlaamse overheid.
Image00012
Open Monumentendag zo begon de heer Krols is het grootste culturele eendags evenement van Vlaanderen. Hét feest van het onroerend erfgoed is in 2015 al aan zijn 27ste editie toe en kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling van publiek en media. Het bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien! Het recept van Open Monumentendag is alom bekend: op de 2de zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open.

Verder had hij het nog even over de unieke tramsite van Schepdaal, maar ook over het thema van deze open monumentendag voor Dilbeek namelijk de volkscafés. Hij wist ook te vertellen dat er in de achterste loods op de site een tentoonstelling was over de vroegere cafés in Dilbeek. En dat je daar met een oude tram kon heen gebracht worden (ongeveer 100 m verder). Daar werd door jong en oud gretig gebruik van gemaakt en dit gedurende de ganse dag.
Image00029
Na het woordje van Erik krols werd op de lustige tonen van de koninklijke harmonie Crescendo de open monumenten dag officieel geopend. In de filmbus die wat verderop geparkeerd stond op de site kon men terecht voor een film over de vroegere cafés van Sint-Anna-Pede, Sint-Gertrudis-Pede en Itterbeek. Later op de dag waren ook wandelingen en een fietstocht voorzien langs verschillende volkscafés waar ook activiteiten werden voorzien voor ouders zowel als voor kinderen.
Image00013
Zo kon men in de Rare Vos terecht voor een spelletje petanque, In cafe de rustberg kon je meezingen met Nora Van Neer een accordeoniste die met bekende deuntjes de sfeer er wist in te houden.
Image00037
Hield je meer van een verhalen verteller dan moest je afzakken naar café De Welkom. Biljarten en vogelpikken kon je in De Wijndruif, en sjoelbak& bakschieten kon je gaan uitproberen in De kareeloven. Ondanks het mindere weer kunnen we toch alweer spreken van een “geslaagde” open monumenten dag in Dilbeek.
Image00043