...

Dilbeekse bib opent makkelijk lezen plein

De Dilbeekse bib opende gisteren als eerste in Vlaams-Brabant het makkelijk lezen plein. Een trotse schepen van cultuur Diane Van Hove had het in haar toespraak over hoe moeilijk het lezen voor sommige kinderen wel is. er zijn heel wat kinderen die niet graag lezen zo ging ze verder en daar zijn verschillende redenen voor:” 5% lijdt aan dyslexie, 5,8% hebben een vreemde moedertaal (ongeveer de helft van de kinderen geboren in 2009), maar de meesten omdat ze het niet kunnen of graag doen.
Image00001
Iedereen zal in zijn familie- of kennissenkring wel iemand kennen die lijdt aan dyslexie of ADHD die mensen kennen deze problemen door en door en prompt verwees ze naar haar eigen gezinssituatie van vroeger. Het vergt heel wat tijd en moeite om kinderen met dergelijke problemen te begeleiden. Maar het lezen van een boek is belangrijk! Dat is ook de reden dat het werd opgenomen in de eindtermen van de lagere school.

Voor iemand die graag leest is dat geen enkel probleem maar als je niet graag leest (en bijgevolg het ook niet goed kan) is het een hele opgave om een leuk en makkelijk te lezen boek te vinden. In de bib zie je honderden ruggen en moet je dus op voorhand al veel titels lezen. Ook de leerkrachten weten niet altijd een geschikt boek te vinden voor moeilijke lezers.

Daarom werd er nagedacht over een manier om deze boeken zo centraal en zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen. De leuke kaften vooraan en gerangschikt per thema. Gemeenteschrijnwerker Walter Pillet werd erbij gehaald en binnen de kortste keren had hij een schitterend ontwerp gemaakt dat nu centraal prijkt op de jeugdafdeling.

Image00008(Schepen van Hove met Walter Pillet)

Er is gezorgd voor een goede mix van fictie- en nonfictieboeken, ook zijn er heel wat CD’s, DVD’s en Daisyboeken. Deze laatste zijn boeken die ingelezen worden voor blinden en slechtzienden maar nu meer en meer aangewend worden voor dyslectici en kinderen met leesproblemen. deze boeken kunnen worden beluisterd via een p.c met speciaal bijgeleverd programma, een MP3 speler of een speciale daisyspeler (zie foto)

Image00003
Ook een selectie van voorleesboeken werd voorzien, want voorlezen aan kinderen is nog steeds heel belangrijk. zo is de stap naar het zelf lezen veel makkelijker te nemen. De hele collectie op het makkelijk lezen plein is bewust beperkt gehouden om overzichtelijk te blijven en een frontale presentatie mogelijk te maken. Andere criteria zijn het aantrekkelijke van de uitgave en het taalgebruik dat moet geschikt zijn voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Ook mogen de informatieve boeken niet te veel tekst bevatten en moeten de illustraties informatief en aanvullend zijn. Ouders en leerkrachten kunnen er ook folders vinden over leesproblemen en hoe je deze het best kan aanpakken. er is dus nagedacht over het makkelijk lezen plein concept. En toen was eindelijk het moment aangebroken om het makkelijk lezen plein officieel te openen onder het goedkeurend oog van Burgemeester Willy segers en schepenen Frank De Dobbeleer en Bernadette van Coillie.

Daarna was er nog een receptie op kindermaat met fruitsap en verschillende soorten snoep. Voor de volwassenen uiteraard met een glaasje wijn! Dilbeek is er opnieuw in geslaagd een mooi project te lanceren dat momenteel nog enig is in zijn soort en dit in gans Vlaams-Brabant. Laten we hopen dat er snel nog andere gemeenten zullen volgen!
Meer informatie over “ Het Makkelijk Lezen Plein “ vindt je terug op www.wolfsput.be en op www.luisterpuntbibliotheek.be   Image00006