...

Hervorming aanvullende verzekering

geldN-VA vraagt hervorming aanvullende verzekering.

Louis Ide, algemeen secretaris en gezondheidsspecialist van de N-VA, en N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel roepen minister van Volksgezondheid Maggie De Block op om te beginnen met de hervorming van de aanvullende verzekering van de ziekenfondsen.

In het één-programma ‘Voor hetzelfde geld’ ging Thomas Vanderveken op zoek naar de voordeligste aanvullende verzekering van de ziekenfondsen. Hij kwam tot de vaststelling dat hij tot honderden euro’s per jaar kan besparen door van ziekenfonds te veranderen.

Kerntaak ziekenfonds
Volgens Ide toont deze reportage aan hoe de aanvullende verzekering van de ziekenfondsen ontspoord is. “Ziekenfondsen steken almaar meer tijd en geld in allerlei bijzaken om zo mensen te overtuigen bij hen aan te sluiten.”

Volgens Van Peel zorgt de concurrentiestrijd ervoor dat de ziekenfondsen minder aandacht hebben voor hun kerntaak, namelijk het bijstaan en informeren van hun leden.

Ze roepen minister Maggie De Block dan ook op om werk te maken van de in het regeerakkoord voorziene hervorming van de aanvullende verzekering.

“We moeten de aanvullende verzekering uitzuiveren van alle niet-essentiële zaken, zoals homeopathie, saunabezoeken en reizen. Kortom: van alles wat niet thuishoort in de gezondheidszorg”, zegt Van Peel.

Afschaffing?
“Idealiter schaffen we de verplichting van die aanvullende ziekteverzekering af”, vult Ide aan. “Dan kan iedereen kiezen of hij hiervoor jaarlijks tot 200 euro per gezin wil betalen, net zoals het voor 2010 was.”

“Op die manier kan je pas echt besparen, zonder dat je steeds maar van ziekenfonds moet veranderen om het beste tarief te krijgen”, besluiten Ide en Van Peel.