...

Marc Coucke wil wet op de mede-eigendom laten veranderen

appartementDwarsliggersplan van Marc Coucke gevaarlijk – “Verkrotting los je op met een onderhoudsplan en een reservefonds.”
Marc Coucke wil de wet op de mede-eigendom laten veranderen. Eigenaars die weigeren hun flat te verkopen – ‘dwarsliggers’ – moeten dat tóch doen als 80% van alle eigenaars akkoord gaat met de afbraak van het gebouw. Voor het Nationaal Informatie Centrum voor Mede-eigenaars (NICM) is dit onbespreekbaar. “Aan het individuele eigendomsrecht raak je niet. Laat de vereniging van mede-eigenaars het gebouw onderhouden met geld uit een reservefonds.”

Marc Coucke wil aan de kust verouderde appartementsblokken afbreken en ze vervangen door nieuwe. Eén probleem: zodra één eigenaar van een appartement of studio ‘nee’ zegt, moeten de plannen definitief in de diepvriezer gestoken worden. Dan maar de wet op de mede-eigendom veranderen en 80% van de eigenaars laten beslissen dat bewoners die niet mee willen, toch moeten verkopen. Onaanvaardbaar.

Wet op mede-eigendom: alleen gemeenschappelijke delen

Voorzitter van het NICM Marc André: “Een vereniging van mede-eigenaars (VME) staat in voor het beheer van een gebouw, en dan nog alleen het beheer van de gemeenschappelijke delen zoals de trap, de lift, de gevels of het dak. De appartementen of studio’s zijn eigendom van de koper. Daarom ook móeten alle eigenaars in een algemene vergadering akkoord gaan met de verkoop of afbraak van het gebouw.”

Plan Coucke: absurd en gevaarlijk

“Jij beslist toch ook over je eigen woning? Stel je voor dat iemand die je maar af en toe in de hal tegenkomt of zelfs nog nooit gezien hebt, beslist dat jij je woning moet verkopen. Daarom is het plan van Marc Coucke absurd en zelfs gevaarlijk. Wil jij trouwens een flat kopen en het risico lopen er door je buren uitgezet te worden?”

“Plan Coucke draait om geld”

“Marc Coucke wil hiermee de verloedering van de kust tegengaan. Een nobel plan. Maar wel op de kap van de bewoners. Binnen 40 jaar staan ook de energiezuinige en duurzame nieuwe gebouwen van Coucke te verkrotten. Zijn oplossing is veel erger dan het probleem van de aftakeling. En hij moet ook zeggen waar het om draait: zijn voorstel is veel goedkoper dan diep in de buidel tasten om toe te geven aan de verkoopeisen van alle individuele eigenaars.”

Gebouw onderhouden met reservefonds

“Een betere oplossing? Naar Nederlands model de vereniging voor mede-eigenaars een onderhoudsplan en reservefonds doen oprichten. Daar moet de VME elk jaar minimaal een klein percentage – bijvoorbeeld 0,5% – van de heropbouwwaarde van het gebouw in stoppen. Iedere eigenaar stort een maandelijkse bijdrage. Met dat geld moet de VME verplicht het appartementsblok onderhouden.”

VZW NICM-CNIC ASBL