UNIZO wil terug de proefperiode

werk

werkUNIZO: Voer proefperiode opnieuw in. Eenheidsstatuut doet 6 op 10 werkgevers van aanwervingsbeleid veranderen

6 op 10 werkgevers voert een ander aanwervingsbeleid als gevolg van het eenheidsstatuut. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO. Het wegvallen van de proefperiode is hiervoor een belangrijke reden. “De proefperiode is voor werkgevers een periode van vrijage. Past de werknemer in mijn bedrijf, voldoet hij aan de vereisten. Maar ook omgekeerd is het voor de werknemer een periode om te ontdekken of het bedrijf of de job wel iets is voor hem. Klikt het, dan volgt er een huwelijk in de vorm van een vast contract. Klikt het niet, dan kan je de overeenkomst eenvoudig en zonder al te veel kosten stopzetten”, zegt UNIZO. Als gevolg van het wegvallen van de proefperiode werkt de helft van de ondervraagde ondernemers met interimcontracten of contracten van bepaalde duur. 3 op 10 werft zelfs niet meer aan. Voor UNIZO is de conclusie duidelijk. “Het regeerakkoord voorziet een evaluatie van het eenheidsstatuut. Wij gaan zeker de herinvoering van de proefperiode op de agenda zetten”. Positief nieuws blijft dat KMO’s grote banenscheppers zijn. Vandaag werkt ruim anderhalf miljoen mensen bij een KMO. “En KMO’s willen nieuwe mensen aanwerven, maar het niet vinden van geschikt personeel of het wegvallen van de proefperiode zijn voor hen hinderpalen”.

UNIZO ziet nog een bijkomend voordeel in de proefperiode. Volgens de ondernemersorganisatie zijn werkgevers meer geneigd om werknemers uit de kansengroepen een kans te geven, of sollicitanten met een afwijkend profiel.

Spontane sollicitaties en selectiebureaus populaire aanwervingskanalen

Nog uit de rondvraag blijkt dat bij 7 op 10 KMO’s de bedrijfsleider zelf instaat voor het personeelsbeleid. Bij 1 op 10 is dat de partner en in slechts 3% is dat een vaste medewerker. Bijna de helft van de ondernemers werkt met selectiebureaus om werknemers aan te werven. Maar ook de spontane sollicitaties spelen een belangrijke rol. Ruim 4 op 10 zegt op die manier nieuwe mensen tewerk te stellen. De VDAB is voor 3 op 10 ondernemers een kanaal, net zoals de eigen website. Het sollicitatiegesprek en het sollicitatieformulier blijven de belangrijkste tools om iemand in dienst te nemen. 2 op 3 werkgevers zegt wel moeilijkheden te hebben om een geschikte medewerker te vinden.