Autovrije Zondag op 20 september in Aalst

autoAutovrije Zondag op 20 september

Ook de Stad Aalst organiseert nu voor het eerst een Autovrije Zondag. Op zondag 20 september zijn de straten en pleinen van de autovrije zone tussen 12 en 18 uur het exclusief domein van fietsers, voetgangers, spelende kinderen en animatie allerhande.

De stad wordt onderverdeeld in drie zones:
– autoluwe zone
– autovrije zone
– parkeervrije zone

1. Autoluwe zone: alle straten binnen de ringstructuur – R41/N9
Binnen de autoluwe zone kan je je (gemotoriseerd) voertuig nog steeds parkeren op je oprit of op straat. Bij gebruik van je (gemotoriseerd) voertuig vragen we, je aan te passen aan de fietsers en voetgangers. Geef fietsers en voetgangers plaats en beperk je snelheid.

2. Autovrije zone
Binnen de autoluwe zone zit een geheel autovrije zone. In de autovrije zone is alle gemotoriseerd verkeer verboden tussen 12 en 18 uur. Deze zone wordt afgebakend met nadars, met daarop de nodige verkeerssignalisatie. Je mag wel geparkeerd blijven op privaat terrein of op de straat. De Politie controleert de afgebakende zone op inbreuken en de Gemeenschapswachten oefenen mee toezicht uit op de toegangen tot de autovrije zone.

3. Parkeervrije zone
Binnen deze zone is alle gemotoriseerd verkeer verboden en worden straten bovendien ontruimd. Er geldt een parkeerverbod tussen 9 en 19 uur. Volgende straten worden parkeervrij: Astridpark, Duivekeetstraat, Josse Ringoirkaai, Houtkaai, stukje Korte Moutstraat t.h.v. de Houtkaai, Pierre Corneliskaai tot de Zwarte Hoekbrug. Voertuigen geparkeerd op het openbaar domein worden getakeld. Je voertuig op je oprit parkeren kan natuurlijk wel.

De Lijn rijdt wel
Bij de afbakening van de zones werd rekening gehouden met de circulatie van de bussen van De Lijn. Busvervoer door de autovrije zone is mogelijk zodat ook het busstation bereikbaar blijft. Om dit mogelijk te maken is politietoezicht voorzien aan de Sint-Annabrug.

Toch de wagen nodig?
Heb je toch je wagen nodig in de namiddag, verplaats hem dan vooraf buiten de autovrije zone. Woon je binnen de autovrije zone dan heb je nog tot de middag de tijd, maar woon je in de parkeervrije zone, dan moet je voertuig al vóór 9 uur elders geparkeerd zijn. Opgelet! Als je je voertuig toch gebruikt binnen de autovrije zone, dan bega je een inbreuk op de verkeerswetgeving en volgt een boete.

(Gratis) parkeren
Alle inwoners van Aalst (dus ook van de autovrije zone en parkeervrije zones) kunnen hun voertuig gratis parkeren op parking Keizershallen (tussen zaterdag 18 uur en maandag 9 uur), of parking Zwembad (onbeperkt). Op de pendelparking van de NMBS parkeer je de ganse dag voor 5 EUR. Andere (maar duurdere) betaalparkings blijven ook bereikbaar. Volg hiervoor het parkeergeleidingssysteem vanaf de rand van de stad.