Andermaal verhoogt de regering de energiefactuur

kerncentrale
Hierboven staat de kerncentrale van Doel afgebeeld, bij Antwerpen.
kerncentrale
Hierboven staat de kerncentrale van Doel afgebeeld, bij Antwerpen.

Een nieuwe aflevering in het feuilleton van de omgekeerde herverdeling

Met de verlenging van Doel 1 en Doel 2 verhoogt deze regering andermaal de energiefactuur voor gezinnen. Again, again and again. Wanneer houdt het op? Na een jaar regeren moeten gezinnen al 965 miljoen euro ophoesten voor hun energiefactuur en daar doet de regering De Wever-Michel nu nog een schepje bovenop. Daartegenover geeft ze Electrabel een korting van 134 miljoen euro en laat ze de Franse aandeelhouder Suez wegglippen met mogelijk 400 miljoen euro belastingontwijking. “Dit is weer een mooi staaltje van omgekeerde herverdeling”, zeggen sp.a-voorzitter John Crombez en kamerlid Johan Vande Lanotte.

In plaats van de weg in te slaan van de toekomst en resoluut te kiezen voor hernieuwbare én goedkopere energiebronnen, krijgen onze kinderen nu een extra lading kernafval op hun bord: weg duurzaamheid, weg gezondheid, weg veiligheid. “De winnaars in dit verhaal zijn Electrabel én de kernlobby. De verliezers zijn andermaal de gezinnen”, zeggen John Crombez en Johan Vande Lanotte.

Crombez: “Electrabel ziet zich opnieuw verzekerd van enorme winsten tot 2025. Energiewaakhond CREG had de nucleaire rente nochtans begroot op 434 miljoen euro per jaar. En wat doet deze regering? Afkloppen op 300 miljoen euro. Dat is zomaar eventjes een cadeau van 134 miljoen euro op kap van de gezinnen.”

Bovendien had Suez, de Franse energiereus die baas is over Electrabel, bijna een jaar terug nog een openstaande rekening van mogelijk 400 miljoen euro aan belastingontwijking. “Dat dossier lag klaar op het einde van de vorige regering”, zegt Crombez. “Nu zijn we 10 maanden later en horen we daar niets meer van, ondanks herhaalde vragen daarover aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt.”

Vande Lanotte: “Opgeteld is dat dus een cadeau van 534 miljoen euro, terwijl gezinnen in dit land samen al 965 miljoen euro moeten ophoesten door een verhoogde energiefactuur. En nu doet de regering De Wever-Michel daar nog een schepje bovenop door Doel 1 en 2 langer open te houden. Dit is andermaal een mooi staaltje van omgekeerde herverdeling. Dit lijkt wel een eindeloos feuilleton dat aan de gang is sinds donderdagochtend. Wat zal het morgen zijn?”

Tot slot nog dit: de vorige regering, mét sp.a, had de vereiste klik gemaakt met de beslissing om Doel 1 en Doel 2 te sluiten. Crombez en Vande Lanotte: “Onze ‘Energiewende’ moedigde – zoals nu in Duitsland gebeurt – investeerders aan om de switch te maken naar groene, hernieuwbare en goedkopere energie. Die evolutie is nu abrupt afgebroken. Deze regering katapulteert ons terug naar het verleden en daar betalen gezinnen de rekening voor: letterlijk en figuurlijk.”