Tomorrowland 86 polsbandjes en 8.000 euro in beslag genomen

tomorolandOp het festival Tomorrowland zijn in totaal 86 polsbandjes en 8.000 euro in beslag genomen. Dat maakt Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters vandaag bekend.

De Economische Inspectie, Lokale PolitieZone Rupel en de Federale Politie werkten samen voor het traceren van doorverkoop van tickets. Voor doorverkoop via het internet werden 79 inbreuken vastgesteld.

“Vaak betalen consumenten hoge prijzen voor tickets uit illegale doorverkoop, of kopen ze online namaaktickets die ze zelfs nooit te zien krijgen. Zowel de consument als de festivalorganisator zijn hiervan de dupe: de consument betaalt een veel te hoge prijs, krijgt zijn ticket nooit te zien, of wordt uiteindelijk de toegang geweigerd door de organisatoren omdat het een namaakticket blijkt te zijn. De festivalorganisator van zijn kant misloopt inkomsten. We informeren festivalgangers hierover en de Economische Inspectie zal actie blijven ondernemen, ook tijdens andere festivals en concerten,” aldus Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.

Controle ter plaatse
Tijdens het festivalweekend werden 39 personen gecheckt: 12 van hen werden doorgestuurd naar het parket, dat geld en toegangsbandjes in beslag nam. De betrokkenen krijgen een proces-verbaal voor sluikwerk – d.i. een handelsactiviteit uitoefenen zonder inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen – en voor inbreuken op de wet op de doorverkoop van toegangsbewijzen voor evenementen. Wie betrapt wordt, riskeert een celstraf tot 1 maand en een geldboete tot 60.000 euro. 5 bezoekers van Tomorrowland kwamen er met een waarschuwing vanaf.

Tijdens de actie kwamen de Economische Inspectie en politie een georganiseerde Engelse bende op het spoor met een tiental verkopers, aankopers en ‘runners’. De bende reist Europa rond om op grote en uitverkochte evenementen tickets te kopen en te verkopen tegen woekerprijzen. Vier verkopers van de bende werden op heterdaad betrapt. De toegangsbandjes en het cash geld dat ze bij zich hadden, werden in beslag genomen. Dankzij de goeie samenwerking tussen de verschillende diensten werd de bende in verband gebracht met een huurauto met Britse chauffeur. In de auto werd een doos aangetroffen met daarin 59 Full Madness Dreamville-bandjes ter waarde van ongeveer 30.000 euro. Van de bestuurder werd 2.500 euro cash in beslag genomen. De waarde van een polsbandje is ongeveer 370 euro. De bende verkocht de bandjes door voor meer dan 800 euro. Het parket van Antwerpen beval de arrestatie van de Britse chauffeur.

Doorverkoop via internet

In de weken voorafgaand aan het festival controleerde de FOD Economie op initiatief van Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters ook de doorverkoop via het internet van tickets voor Tomorrowland. Er werden op verkoopsites en sociale media zo’n 300 advertenties gecontroleerd die tickets voor Tomorrowland te koop aanboden. In 79 gevallen was er een inbreuk. 47 dossiers werden geopend.

“De doorverkoophandel in toegangstickets voor festivals en concerten, en de handel in namaaktickets is nadelig voor de economie en voor de festivalganger. Het is bovendien een misdrijf. Malafide handelaars mogen weten dat we onze acties om hen te klissen onverminderd zullen voortzetten”, besluit Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.