Overuren bruto = netto maakt weekendwerk in horeca goedkoper

kaasbierOveruren bruto = netto maakt weekendwerk in horeca goedkoper

Vrijdag 17 juli keurde de ministerraad in tweede lezing enkele maatregelen goed voor de horeca. Flexi-jobs zullen het makkelijker maken om extra personeel in te zetten. Vast voltijds personeel zal meer overuren mogen maken, en voor die overuren geldt dat bruto gelijk is aan netto. Werknemers houden zo meer over en werkgevers moeten op die overuren geen toeslagen voor overwerk of voor zon- en feestdagen meer betalen. Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein: ‘Met deze maatregelen steunt de regering de horeca bij de verwitting van de sector.’

De horeca is een zeer arbeidsintensieve sector met nood aan een grote flexibiliteit. Bij mooi weer of een extra reservatie beslist men soms pas op de dag zelf dat er nood is aan extra personeel. De flexi-jobs die Open Vld in 2014 tijdens de verkiezingen op tafel legden, worden nu gerealiseerd. Bart Tommelein, staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale fraude: ‘Als je minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, zal je makkelijk kunnen bijverdienen in de horeca. Werkgevers kunnen een eenvoudig systeem gebruiken: het nettoloon (minimum 9,5€ per uur) plus 25% RSZ-bijdragen op dat loon. Zo blijft een verdere opbouw van sociale rechten ook voor flexijobs gegarandeerd.’

Meer en goedkopere overuren voor vast personeel

Bart Tommelein pleitte daarnaast reeds van bij zijn aantreden voor extra maatregelen voor het vast personeel, en ook die komen er nu. Voltijdse horeca-werknemers zullen meer goedkope overuren mogen maken: 360 overuren in zaken met een geregistreerde kassa, 300 in alle andere. Voor die overuren geldt bovendien dat bruto gelijk is aan netto. Ook de toeslagen voor zon- en feestdagen vallen dus weg. ‘Het nieuwe systeem is een win-win voor iedereen. Vast personeel zal aan overuren meer overhouden dan vandaag. En werkgevers zullen op die overuren geen patronale bijdragen én geen toeslagen meer moeten betalen. Het wordt zo rendabeler voor onze horeca om hun zaak te openen op zon- en feestdagen. Een wit overuur zal voortaan 10 à 15 euro kosten in plaats van 20 à 30 euro vandaag’ aldus Tommelein. Ook voor flexi-jobs en gelegenheidsarbeid geldt er één tarief voor week- en weekenddagen.

Zwart werk wit maken

Met deze maatregelen steunt de regering de horeca bij de verwitting van de sector. ‘Als je in het zwart werkt kan je geen uitkering krijgen als je je job verliest, je hebt geen vangnet als je ziek wordt, en je bouwt ook geen pensioen op. Met deze maatregelen ondersteunen we de sector om zoveel mogelijk werknemers officieel aan de slag te krijgen, zodat ze sociaal verzekerd zijn. Dat is in eenieders belang’, besluit Bart Tommelein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here