Griekenland stemt NEE

europaGriekenland stemt NEE. Een ‘nee’ tegen de asociale en ondemocratische besparingen. Een meerderheid van de Grieken stemde “nee” op het referendum over het al dan niet accepteren van de voorwaarden van een derde bailout.

Volgens sp.a is het een “nee” tegen blinde besparingen en vóór democratische controle op hervormingen opgelegd door de Trojka. De Griekse bevolking beseft dat eenzelfde soort besparingsprogramma niet zal werken. Na vijf jaar besparingsbeleid is de Griekse economie met een vierde gekrompen en is de overheidsschuld hoger dan ooit. De sociale en menselijke kost is enorm. Griekenland is na de besparingen niet beter in staat om haar leningen af te betalen dan voordien. Een andere koers is dus essentieel.

De verantwoordelijkheid van diegenen die om ideologische redenen het Griekse volk hebben willen uitspelen tegen haar regering is verpletterend. De leerling-tovenaars moeten nu leven met hun misrekening. Hun eerste zorg moet nu zijn, vermijden dat Griekenland uit de EU of de Eurozone zou verdwijnen. Griekenland hoort thuis in Europa. Spelen met het lidmaatschap van de eurozone is spelen met de toekomstige stabiliteit van ons financieel systeem. Wat we de voorbije periode hebben gezien, is een eurozone die verdeelt en polariseert terwijl die net vertrouwen moet creëren. EU-leiders moeten nu oplossingen bieden in plaats van het drama groter te maken. Geef Griekenland tijd en steun voor sociale hervormingsplannen aldus sp.a