Van Overtveldt op uitslag Grieks referendum

Johan Van OvertveldtReactie Minister van Financiën Van Overtveldt op uitslag Grieks referendum

Het is nog even wachten op de definitieve uitslag van het Griekse referendum, maar de exit-polls wijzen op een meerderheid van neen-stemmen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt : “Uiteraard respecteren we het feit dat de Griekse bevolking een stem heeft uitgebracht. Al blijft het onduidelijk over welke vraag de Griekse bevolking zich precies heeft mogen uitspreken, aangezien de formulering van de stelling eerder vaag was.

Ik wil ook nog eens benadrukken dat het ontwerp-voorstel van ‘de instellingen’ (IMF, EC en ECB) dat nu aan een referendum onderworpen werd ook niet meer dan een ontwerp was. Door het feit dat de Griekse regering op dat moment de onderhandelingstafel verliet, is het nooit tot een echt voorstel gekomen en heeft ook de Eurogroep er zich niet over kunnen buigen. In de loop van de volgende dagen en weken zal moeten blijken hoe de Griekse regering zich opstelt in verdere onderhandelingen.

Voor de Ministers van Financiën van de Eurozone blijft het van groot belang dat de Griekse regering onder ogen ziet dat het land een aantal hervormingen nodig heeft om de economie terug op de rails te krijgen.

Deze hervormingen kunnen de bevolking het perspectief bieden dat ze verdient. Verdere onderhandelingen moeten daarover gaan en mogen in geen geval de toekomst van de monetaire unie in gevaar brengen. Of er een ‘Grexit’ komt hangt volledig af van de beslissingen die de Griekse regering neemt.”