...

Poetin verbiedt toegang tot Rusland voor Demesmaeker

DemesmaekerPoetin verbiedt toegang tot Rusland voor Demesmaeker

Mark Demesmaeker, Europees Parlementslid voor de N-VA, mag Rusland niet langer binnen. Demesmaeker is persona non grata verklaard door president Poetin. Dat vernam hij via de minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR). Demesmaeker reageert geschokt: “Deze beslissing bewijst wederom dat het Russische regime op een schandelijke wijze omgaat met kritiek. Het Rusland van Poetin is afgegleden naar een autocratie.”

Demesmaeker zet zich al jaren met hart en ziel in voor nauwere banden tussen de EU en Oekraïne én voor het respecteren van de mensenrechten, ook in Rusland. Hij is ervan overtuigd dat dit politieke werk de oorzaak is voor zijn inreisverbod. “Ben ik dan zo gevaarlijk voor Poetin?”, vraagt het Europarlementslid zich af. “Ik blijf me alleszins verder inzetten om de betrekkingen tussen de EU en haar oostelijke buurlanden, waaronder Oekraïne, te verbeteren.”

Premier Charles Michel (MR) heeft alvast aan Rusland gevraagd om het inreisverbod in te trekken. “Daar dank ik hem voor”, zegt Demesmaeker. “Het is onaanvaardbaar dat een politicus omwille van zijn standpunten in zijn vrijheid wordt beknot. Langs de andere kant bewijst dit dat mijn inzet wel degelijk impact heeft.”

Naast Demesmaeker geldt het inreisverbod ook voor 88 andere Europese burgers. Officieel luidt het dat deze Russische beslissing een reactie is op de individuele maatregelen die de EU ten aanzien van enkele Russische burgers genomen heeft. Demesmaeker vindt dit belachelijk. “Vreemd dat de Russische regering me op hetzelfde niveau plaatst als terroristenleiders van de zogenaamde volksrepublieken Donetsk en Lugansk of enkele malafide oligarchen.”