De winnaars van De Gentse Ondernemer 2015 zijn bekend

gentse ondernemerDe winnaars van De Gentse Ondernemer 2015 zijn bekend!

Op 28 mei 2015 werden in de Oude Vismijn in Gent de winnaars van de verkiezing van Dé Gentse Ondernemer 2015 bekend gemaakt. Winnaar in de categorie ‘Gentse Starter’ werd Sabien Windels van Roof Food. In de categorie ‘Ervaren Ondernemer’ gingen de prijzen naar Benjamin Rieder, Michel De Waele en Anthony Viaene van Bubble Post, Pieter Casneuf van Adam Software en Dirk Matheussen van Evolar. Deze ondernemers vervullen de komende 3 jaar de rol van ambassadeur voor het Gentse ondernemerschap.

Daarnaast werd ook de publieksprijs ‘Dé Gentse Ondernemer2015’ uitgereikt. Deze ging naar Benjamin Rieder, Michel De Waele en Anthony Viaene van Bubble Post.

Moleculair bioloog, Prof. em. Marc Van Montagu van de Gentse Universiteit, ontving die avond de Lifetime Achievement Award voor zijn betekenis voor het Gentse ondernemerschap.

De stemmen van het grote publiek voor dé Gentse Ondernemer zijn geteld. Samen met de keuze van de jury bepaalden die de publieksstemmen wie van de 12 finalisten verkozen werden tot rolmodellen. De winnaars, één uit de categorie Gentse Starter en drie uit de categorie Gentse Ervaren Ondernemers, werden donderdagavond voorgesteld aan het publiek in de Oude Vismijn.

Diezelfde avond stemde het publiek wie van de vier winnende rolmodellen de publieksprijs ‘Dé Gentse Ondernemer 2015’ in de wacht sleept.

Tegelijk werd een Life Time Achievement award uitgereikt aan een ondernemer die een belangrijk rolmodel is geweest voor het Gentse ondernemerschap.

Winnaar in de categorie Gentse Starter:

Sabien Windels van Roof Food

Roof Food combineert een stadslandbouwproject – onder de vorm van een dakmoestuin – met een duurzame cateringzaak. Roof Food levert lekkere, gezonde en biologische maaltijden aan bedrijven bij wijze van lunch. Sabien Windels organiseert ook workshops rond tuinieren en voeding bij bedrijven.

Winnaars in de categorie Dé Gentse Ervaren Ondernemer:

– Benjamin Rieder, Michel De Waele en Anthony Viaene van Bubble Post

Bubble Post is gespecialiseerd in first-and-last-mile delivery, en plaatst de stad en zijn inwoners opnieuw centraal. De goederen worden aan de rand van de stad bij hen afgeleverd waarna ze gesorteerd en gebundeld worden. Hun eigen ontwikkeld IT-systeem berekent voor de meest efficiënte route en geeft het meest geschikte voertuig aan. De missie van Bubble Post is de vergroening van de binnenstad door lokaal te leveren met ecologische voertuigen.

– Pieter Casneuf – Adam Software

Adam Software is een wereldwijde leverancier van mediaworkflow- en marketingtechnologiesoftware. Het is hun passie om media op een intelligente wijze te organiseren zodat die eenvoudig en bereikbaar zijn voor iedereen. Dit gebeurt door de ontwikkeling van innovatieve software voor de creatie, het beheer en distributie van mediabestanden. (video, audio, images …)

– Dirk Matheussen – Evolar

Dirk Matheussen ontwikkelde op basis van Smart Glasses (Google Glass) één van de eerste industriële toepassingen voor orderpicking.

Nog voor deze innovatie van Google op de markt is, heeft Dirk Matheussen de technologie gebruikt om een ‘picking’-applicatie te ontwikkelen. Na een succesvolle piloot bij Biobakkerij De Trog wordt de ‘smartpick’ nu gecommercialiseerd en vooral… op andere toepassingen afgestemd.

Winnaar van de publieksprijs ‘Dé Gentse Ondernemer2015’

Benjamin Rieder, Michel De Waele en Anthony Viaene van Bubble Post

Méér dan alleen een titel

Naast de titel ontvingen de winnaars ook een geldprijs van 1.500 euro. In ruil zullen ze de komende drie jaar op een aantal evenementen rond ondernemerschap aanwezig zijn. Via deze publieke optredens krijgen ze de kans om uitgebreid hun ondernemersverhaal te doen en anderen te inspireren en te motiveren tot ondernemen.

De heer Mathias De Clercq, eerste schepen en schepen van Haven, Economie en Ondernemen: ‘We willen Gentenaars inspireren door hen rolmodellen aan te bieden en zo de drempel te verlagen om te ondernemen. Ik ben ervan overtuigd dat deze vier nieuwe rolmodellen de komende drie jaar velen zullen inspireren om zelf een zaak op te starten in Gent.’.

Prof. Em. Marc Van Montagu: winnaar Lifetime Achievement Award

Marc Van Montagu is een wetenschapper van absoluut topniveau en professor in de chemie en de biotechnologie. Hij maakte wereldwijd faam als pionier in de moleculaire plantenbiologie. Tegelijk was hij ook een uitzonderlijke ondernemer. Hij lag immers mee aan de basis van de oprichting en de uitbouw van spin-offs van zijn laboratorium aan de Universiteit Gent. Dat resulteerde in vermaarde ondernemingen zoals Plant Genetic Systems en Cropdesign. Op die manier leverde hij een grote bijdrage aan de hele biotech-ontwikkeling in en rond Gent.