...

De Fortengordel het fietsevenement van Antwerpen

De Fortengordel het fietsevenement van Antwerpen. De 19 forten werden heroverd door enthousiaste bezoekers.

Zondag 17 mei vond de 7de editie van de Fortengordel, het jaarlijkse fietsevenement van de provincie Antwerpen, plaats. Maar liefst 19 forten stelden hun poorten open en toonden hun gevarieerde aanbod aan enthousiaste bezoekers. De forten in en rond Antwerpen zijn meer dan militair erfgoed, vele forten kregen een nieuwe rol als park, sportcentrum, cultuurhuis of natuurgebied. Dit werd tijdens de Fortengordel sterk in de verf gezet, met een aangepast animatieprogramma.

Gedeputeerde Luk Lemmens is tevreden over deze 7e editie: “Vroeger was de Fortengordel vooral een fietsevenement, maar intussen is het heel wat meer dan dat. De mooie opkomst en tevreden deelnemers bevestigen het belang van het gevarieerde aanbod in deze groene gordel. Het belang van deze editie is de mensen tonen wat de forten ook ná 17 mei te bieden hebben. Het programma van vandaag geeft een beeld van de activiteiten die zich doorheen het jaar in de forten afspelen. Zelfs de fietsroutes kunnen heel het jaar gefietst worden. In dat opzicht hopen we dat de Fortengordel nog lang zal nazinderen.”

De bezoekers reageren enthousiast op het vernieuwde concept. De suggestieroutes worden veelvuldig gebruikt. Hier en daar was het wel wat zoeken naar het fort. Maar de meesten vonden vlot de weg met de aangeboden kaartjes. “Het is leuk om te ontdekken wat de forten te bieden hebben. Ik wist niet dat er zo dichtbij huis zo veel te beleven viel. We startten aan het fort van Oelegem, passeerden langs Kessel en gaan nu nog tot in Duffel,” zo vertelde een koppel aan het fort van Lier.

fortengordel
Gedeputeerde Luk Lemmens fietst met burgemeester Koen Metsu en schepen Guy Van Sande van Edegem de Brialmontroute in. Copyright: Provincie Antwerpen – Elisabeth Verwaest

Brialmontroute succesvol ingefietst

De vernieuwde Brialmontroute kende vanaf de eerste dag reeds een groot succes. De Brialmontroute loopt nu langs alle 8 Brialmontforten, van het verdwenen Fort 1 in Wijnegem tot Fort 8 in Hoboken. Zeshoekige bordjes met vermelding ‘Brialmontroute’ loodsen fietsers ook langs kastelen, parken, het Middelheimmuseum en het voormalige militair hospitaal, nu Groen Kwartier in Berchem. Niet alleen het historische verhaal maar ook de hedendaagse rol van de forten en het militair erfgoed komen aan bod. De Brialmontroute illustreert daarnaast de recreatieve betekenis die de forten vandaag hebben. De lus is bijgevolg goed voor een verrassend fietstochtje in het Antwerpse. “Echt leuk, veel leuke paadjes en enorm veel groen. Dat had ik niet verwacht,” aldus Kaat Soetemans die de Brialmontroute voor het eerst fietste.

Kunstwerken ART FORT/FORT ART

Ook de monumentale kunstwerken van FORT ART/ART FORT in de forten van Mortsel, Edegem, Wilrijk en Duffel werden gesmaakt. Kunstliefhebbers reageerden enthousiast op de prachtige creaties van Michèle Matyn, Paul Gees, Luk Van Soom en Koen Broucke. Nog tot en met eind juni kan je deze kunstwerken bewonderen. In samenwerking met het provinciebestuur van Antwerpen is een fietsroute uitgetekend, gebaseerd op bestaande fietsknooppunten. De route leidt je langs de 4 forten. Ter plaatse kan je de werken bekijken en informatie over de kunstenaars opvragen. Meer informatie hierover en de mogelijkheid om een gedetailleerd routeplan te downloaden, vind je op www.orfeo.be en de gemeentelijke websites. Op donderdag 28 mei, zondag 7 juni, dinsdag 16 juni en zondag 28 juni telkens om 14 uur organiseert Orfeo Producties fietstochten met professionele gidsen langs de tentoongestelde kunstwerken. De plaatsen zijn beperkt maar reserveren is nodig. Via info@orfeo.be of telefonisch op 03 449 16 87. De inschrijving kost 8 euro. Kinderen tot 12 jaar nemen gratis deel. Verdere info op www.orfeo.be.

Fortenzoektocht

De specialisten van het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum zorgden voor boeiende duiding in Fort 2 te Wommelgem en Fort 5 in Edegem. Naast interessante weetjes en uitgebreide informatie vond je er ook een selectie publicaties en documentatie over de forten en andere versterkingen. De geschiedenis van de forten kent geen geheimen meer. Volgens het motto: ‘Al doende leert men’, maakten vele bezoekers aan de hand van een leuke zoektocht op verrassende wijze kennis met de Brialmontforten.